U više crnogorskih gradova održani molebani i litije
Foto: MCP

U znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti

U više crnogorskih gradova održani molebani i litije

U više crnogorskih gradova i danas se održavaju molebani i litije u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U Nikšiću je, nakon molebana u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, litija prošla centralnim gradskim ulicama.

Predstavnik Poljske pravoslavne crkve, Mihailo Čikvin, u besjedi na Trgu slobode rekao je da dolazi u Crnu Goru kao svoj kod svojih, jer je u svijetu jedna jedinstvena pravoslavna crkva.

"Ovo što se dešava kod vas u Crnoj Gori je i naše stradanje, ali i naša nada. Gledamo vas, podržavamo i osjećamo jedinstvo", rekao je Čikvin na litiji okupljenima i dodao da donosi podršku poljskog naroda.

Sa građanima u litijama je istina, kako je kazao, a svaki onaj koji je sa Bogom i istinom mora doći do cilja.

Protojerej Miodrag Todorović, rekao je da nema ništa plemenitije od čovjeka koji se "hrani svetinjom" i zapitao kako da građani daju tu svetost, a da ne uginu, da ne nestanu i poručio da se zbog toga svetinje ne smiju dati.

Litije se održavaju u Beranama, Andrijevici, Mojkovcu, Bijelom Polju, Podgorici, ali i u primorskim gradovima.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije služiće moleban u crkvi Svetog Petra i Pavla u Risnu.

Litiju u Bijelom Polju predvodili su Vladika Joanikije i vladika raško-prizrenski Teodosije. Oni su se nakon molebana u crkvi Svetog Petra i Pavla obratili učesnicima litije na gradskom trgu nakon čega je litija nastavljena do crkve Svetog Nikole u Nikoljcu.

"U danima kada smo izloženi idskriminaciji i udaru na našu vjeru, na pravoslavlje na svetinje narod se krijepi zajedništvom i međusobnim mirom i ljubavlju" ,kazao je Joanikije.

Podsjećamo, protestne litije održavaju se od 31. decembra prošle godine, a od Božića četvrtkom i nedjeljom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.