Milutin Simović

Simović poručio

"Srbija niti je gradila, ni oslobađala ni čuvala crkve u CG pa nema potrebe ni da sada priskače"

Stiglo je neuobičajeno i brzo reagovanje predsjednika druge države, na izjavu direktora poreske uprave Crne Gore. To je samo još jedna potvrda direktnog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore i to od predsjednika Srbije Vučića i ne po prvi put, kazao je potpredsjednike Vlade Milutin Simović.

"On „velikodušno“ nudi plaćanje dugova SPC, kako kaže „da nam ne bi oduzimali svetinje“. O kojim svetinjama govori predsjednik Vučić? Direktor poreske uprave je jasno saopštio da bi se u slučaju neizmirivanja dug MCP eventualno naplatio sredstvima sa računa ili od njene imovine. Naravno, ne od vjerskih objekata, već od nekretnina kojima raspolaže na atraktivnim lokacijama. Ako pogledamo na primjeru Buljarice, MCP je tražila i dobila prenamjenu za 55.000m2 zemljišta za turističko-apartmanske namjene, a samo 737m2 za crkvu. Dakle 1,3% za vjerske namjene, a 98,7% za biznis", naveo je Simović.

Simović ističe da je u potpunosti saglasan sa dijelom izjave predsjednika Vučića da je "srpski nacionalizam pravio najviše štete i najviše problema srpskom narodu".

Dodajući da je na trenutak to djelovalo kao naučena lekcija, da nije kaže Simović, ubrzo za tim ponovio stare pokušaje falsifikovanja istorije koji podstiču velikosrpski nacionalizam – u posljednje vrijeme ponovo posebno usmjeren prema Crnoj Gori.

"Poručujem predsjedniku Vučiću da ostavi Crnu Goru na miru da samostalno uredi odnose države i MCP na dobro svih pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori. Mi ćemo te odnose urediti kako i pripada jednoj suverenoj i demokratskoj državi. A što se tiče crkava u Crnoj Gori: niti ste ih gradili, niti ste ih oslobađali, niti ste ih čuvali, pa nema potrebe ni da sada priskačete. A kako ste „priskakali i uskakali“ u druge zemlje, najbolje svjedoče prazni manastiri u njima, i sveštenici koji tamo ne služe svom narodu, već sada unose nemir i neslogu i u Crnu Goru", poručio je Simović.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.