Damjanović: EU treba da se aktivnije uključi u rješavanje političke krize u Crnoj Gori
Aleksandar Damjanović

Damjanović: EU treba da se aktivnije uključi u rješavanje političke krize u Crnoj Gori

Evropska unija (EU) treba da se aktivnije uključi u rješavanje političke krize u Crnoj Gori, onako kako je posredovala u rješavanju krize u Sjevernoj Makedoniji, ocijenio je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Damjanović je u pismu komesaru za proširenje EU Oliveru Varheljiju ocijenio da je njegova nedavna posjeta Crnoj Gori bila vrlo značajna, posebno imajući u vidu da je nedavno postavljen na veoma odgovorno mjesto evropskog komesara za susjedstvo i proširenje.

“Vjerujem da je vaša posjeta pokazala da ste vrlo dobro upoznati sa ozbiljnošću političke situacije u Crnoj Gori, ili, slobodno mogu reći, političkom krizom u mojoj zemlji, koja je duboko u procesu pregovora za članstvo u EU”, naveo je Damjanović u pismu, prenosi MINA.

Damjanović je ocijenio da usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ugrožava prava kanonske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, odnosno stotine hiljada vjernika u Crnoj Gori.

On je ukazao i da još nije izabran dio članova Sudskog savjeta, da nije izabran Vrhovni državni tužilac, predsjednici Državna izborne komisije, Ustavnog suda i Agencije za sprečavanje korupcije.

Damjanović je rekao da iako je ovo izborna godina, a da nije usvojen novi izborni zakon u skladu sa preporukama OEBS-a.

On je naveo da sva ta pitanja sa kojima se Crna Gora trenutno suočava, usporavaju pregovarački proces sa EU.

Damjanović je kazao da poštuje sve obaveze i odgovornosti koje Varhelji ima, ali da smatra da je neohodno da evropski komesar nastavi da prati događaje koji se dešavaju u Crnoj Gori.

“Neophodno je i aktivnije učešće EU u prevazilaženju ove političke krize u Crnoj Gori, na način na koji je Unija posredovala u rješavanju krize u Sjevernoj Makedoniji”, kazao je Damjanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.