Evo kako da smanjite rizik za nastanak kamena u bubregu
Foto: Ilustracija

Evo kako da smanjite rizik za nastanak kamena u bubregu

Svaka deseta osoba se tokom života susreće sa problemom kakav je nastanak kamena u bubregu. Imajući u vidu da ova pojava može da bude prilično neprijatna, prevencija bi bila najbolje rješenje.

Bol koji izaziva kamen u bubregu mnogi opisuju kao najgori koju su ikada osjetili, što je razlog više da se radi na njegovom sprječavanju. Iako ishrana ne garantuje stopostotnu zaštitu, svakako smanjuje rizik od ove bolesti.

Kako nastaje kamen u bubregu?

Uzrok su jedinjenja koja se inače nalaze u urinu. U stanju su da obrade kristale koji se spajaju u grudvice veličine zrna pokeska ili šljunka. Sitniji kamenčići mogu da budu neprimjetno izbačeni, ali problem predstavljaju veći komadi koji se kreću urinarnim traktom. Naročito je neprijatno za muškarce, zbog njihove anatomije.

U većini slučajeva, usprkos jakom bolu, kamen se izbacuje iz organizma bez nanošenja značajne štete i to uz primjenu prepisanih ljekova koji pomažu proces izbacivanja kamena. Ipak, moguće su i retke komplikacije koje iziskuju hiruršku intervenciju.

Koje osobe su najpodložnije ovom problemu?

Muškarci su dvostruko podložniji nego žene. Kamen u bubregu se obično javlja kod osoba starijih od 30 godina, ali nije nemoguće da se javi i kod mlađih. Ko je jednom bolovao od kamena u bubregu, ima veći rizik od ponovne pojave.

Riječ je o pojavi koja je često nasledna, što znači da postoji veća vjerovatnoća pojave kamena u bubregu ako su vaši roditelji, brat ili sestra imali taj problem.

Osim genetske predispozicije, pojedine navike u ishrani mogu da doprinesu nastanku bubrežnog kamenca.

Kako možemo da spriječimo njegov nastanak?

Nutricionisti preporučuju veći unos vode, jer se tako bubrezi ispiraju od jedinjenja koja prijete da prerastu u kamen. Takođe, previše soli može da se nakupi u urinu, pa je preporučljivo ograničiti unos ove namirnice.

Redovan unos voća i povrća je od velikog značaja, jer podiže nivo pH vrijednosti urina, što dalje doprinosi prevenciji kamena u bubregu.

S druge strane, bjelančevine je najbolje umjereno unositi, jer one smanjuju nivo pH vrijednosti urina.

Jedan od osnovnih faktora rizika je nizak nivo kalcijuma u organizmu. Ova činjenica na prvi pogled možda zvuči iznenađujuće, jer je i sam kamen bogat kalcijumom.

Povećanim unosom kalcijuma smanjuje se mogućnost da on završi u urinu, a najbolji izvor kalcijuma su mliječni proizvodi, zeleno povrće i konzervirana riba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.