MCP: Višemilionski dug je izmišljen

MCP: Višemilionski dug je izmišljen

Iz Mitropolije crnogorsko primorske tvrde da je njihov višemilionski dug izmišljen te da je direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša iznio čitav niz, kako su kazali, neprovjerenih i neutvrđenih podataka.

Podsjećamo, direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša kazao je danas da MCP ima više privrednih društava čiji je osnivač, više otvorenih žiro računa u poslovnim bankama preko kojih je u proteklih nekoliko godina prometovano više desetina miliona eura.

"Mitropolija Crnogorsko-Primorska sa žaljenjem konstatuje da se i Poreska uprava Crne Gore uključila u dezinformisanje javnosti u okviru hajke koja se vodi protiv Crkve. Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša je iznio čitav niz neprovjerenih i neutvrđenih podataka, koji, imajući u vidu vrijeme i način na koji su saopšteni, ni malo ne doprinose istini i smirivanju opšte situacije u crnogorskom društvu, u kojoj se nalazimo ne krivicom Crkve", navodi se u saopštenju MCP.

Tvrde da su se njihovi predstavnici 11. februara odazvali pozivu Poreske uprave radi utvrđivanja tačnog stanja u vezi poreskih obaveza na ime penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja parohijskih sveštenika.

"Poreska uprava je raspolagala podatkom da se u tom pogledu duguje 339.000 eura, a na sastanku je utvrđeno da je riječ o netačnoj sumi. Takođe, utvrđeno je i jednoglasno konstatovano da se problem javio ne zbog neodgovornosti Mitropolije i sveštenstva da izvršavaju svoje obaveze, nego zbog tehničke nemogućnosti Poreske uprave da utvrđuje poreske obaveze za sveštena lica i vjerske službenike od 2011. godine", ističu iz MCP.

Sveštenička služba je, kako su kazali, "shodno zakonskim propisima, mimo svake logike svrstana u tzv. samostalne djelatnosti".

"Tako da se zaduženja za sveštena lica ne mogu voditi na Mitropoliju, već se uplate i razduženja vrše na sveštena lica i njihove lične matične brojeve, a Poreska uprava, mimo zakonskih propisa, i dalje za iste zadužuje Mitropoliju", navodi se u saopštenju.

Iz MCP tvrde da je višemilionski dug izmišljen i to, kako su kazali, samo radi hajke protiv crkve. Smatraju i da crkva ne izbjegava poreske obaveze već da je riječ o, kako su kazali, sistemskom problemu za koji odgovornost isključivo snosi državna vlast.

"Bilo bi pošteno da Mugoša pokaže pravosnažna rješenja (koja ne postoje) iz kojih bi se vidjelo da je Crkva izbjegavala svoje obaveze. Pitanje je za Mugošu – zbog čega resor na čijem je čelu, makar od kada je on na njegovom čelu, nije vršio svoje zakonske nadležnosti? I sada bi, zbog toga, plijenio imovinu Mitropolije, navevši u svom saopštenju, između ostalog, ni više ni manje nego zavještano zemljište Manastira Gradišta u Buljarici!?! Baš interesantno! Pitamo se da li nam ovo pobrojavanje imovine otkriva jedan od bitnih razloga zbog kojih je sporni zakon o slobodi vjeroispovijesti donesen?", navodi se u saopštenju.

Iz MCP dodaju da se Mitropolija ne nalazi izvan, a ni iznad pravnog poretka i da je svoje obaveze, nakon donijetih rešenja, uredno izmirivala.

"Ne postoji nijedno pravosnažno rešenje Poreske uprave koje Mitropolija nije izvršila, ali nije dužna da ispunjava nečije proizvoljne zahtjeve po nepostojećim rešenjima. Dovoljno je samo da navedemo da Mitropolija godinama plaća tzv. ulazni PDV prilikom uvoza vjerskih proizvoda u Crnu Goru, koji joj se uopšte ne vraća", kazali su.

Mugoši poručuju da su spremni da čitavu stvar razjasne pred televizijskim kamerama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.