Crnogorsko vijeće osnovano u Beogradu, Perović predsjednik
Foto: Uprava za dijasporu

Danas

Crnogorsko vijeće osnovano u Beogradu, Perović predsjednik

Crnogorsko vijeće, čiji je cilj da zastupa interese crnogorskih iseljenika u Srbiji i čuva i njeguje identitet i kulturnu baštinu Crnogoraca, osnovano je danas u Beogradu.

Iz Uprave dijasporu saopšteno je da je na osnivačkoj Skupštini za predsjednika Vijeća izabran univerzitetski profesor Milenko Perović, za zamjenika predsjednika – zastupnika Dragoljub Gago Marković, a za sekretara Mirko Zečević.

Navodi se da je na Osnivačkoj skupštini koja je održana u Crnogorskoj kući u Beogradu i kojoj je prisustvovalo više od 50 uglednih Crnogoraca, usvojena Kulturna strategija crnogorske dijaspore u Srbiji, Statut udruženja, prezentovane programske aktivnosti Crnogorskog vijeća i izabrani organi udruženja.

Izabrani su i članovi Izvršnog odbora koji je statutarnim odredbama predviđen za dalje širenje Vijeća.

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović ukazao na je složenost situacije u kojoj se nalazi crnogorska zajednica u Srbiji.

"S obzirom na konstantne napade koji imaju za cilj potiranje crnogorskog identiteta i promjenu nacionalne/etničke svijesti crnogorske manjine u Srbiji i stoga zadatak Crnogorskog vijeća neće biti nimalo lak", rekao je Mitrović, prenosi MINA.

On je kazao je da Crnogorsko vijeće, u ostvarivanju ciljeva, ima i da će imati punu podršku Uprave kao resornog organa, i matične države.

Predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić poručio je da je to tijelo spremno da pomogne crnogorskoj dijaspori u Srbiji u političkom i diplomatskom pogledu, a radi ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava crnogorske zajednice.

Na Skupštini je usvojena i Kulturna strategija crnogorske dijaspore u Srbiji, koja podrazumijeva konkretne programske zadatke koje Udruženje u saradnji sa matičnom državnom treba da ostvari , radi čuvanja crnogorske tradicije i baštine i jačanja kulturnih veza crnogorske zajednice i matične države.

Iz Uprave za dijaporu kazali su da je Crnogorsko vijeće nova organizacija koja okuplja crnogorske asocijacije u Srbiji.

"Sa misijom da zastupa interese crnogorskih iseljenika u ovoj državi, kao i da čuva i njeguje identitet i kulturnu baštinu Crnogoraca u Republici Srbiji i da se bavi zaštitom individualnih i kolektivnih prava crnogorske nacionalne zajednice u ovoj državi", kaže se u saopštenju.

Konstituenti Crnogorskog vijeća su Crnogorska zajednica „Beograd“, Udruženje Crnogoraca Jugoistočne Srbije „Aleksinac“, Udruženje Crnogoraca Novog Sada, Udruženje Crnogoraca „Kula“ i Udruženje Crnogoraca „Nikola I“, kao i značajan broj uglednih ličnosti iz crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji.

Navodi se da su osnivačkoj skupštini prisustvovali crnogorski ambasador u Srbiji Tarzan Milošević, generalni konzul Crne Gore u Generalnom konzulatu u Sremskim Karlovcima Dragan Đurović.

Skupštini su prisutvovali i pomoćnik direktora Uprave za dijasporu Ivan Jovović, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Aleksandar Dajković i zamjenik gradonačelnika Prijestonice Cetinje Petar Marković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.