Iznenadnu pojavu modrica na tijelu ne bi trebalo zanemariti
Foto: Ilustracija

Iznenadnu pojavu modrica na tijelu ne bi trebalo zanemariti

Iznenadna pojava modrica na tijelu nije rijetka pojava. Mogu se javiti u bilo kom period život i jednako su zastupljene kod oba pola.

Iako se najčešće na njihovu pojavu gleda kao na estetski problem, jer mogu biti prouzrokovane pucanjem tankih površinskih kapilara, modrice mogu da ukažu i na ozbiljne zdravstvene probleme koji zahtijevaju intervenciju ljekara specijaliste.

Uzroci nastanka modrica mogu biti različiti

Naporan trening ili podizanje teških stvari

Podizanje tegova predstavlja sekundarni razlog za nastajanje modrica. To znači da su krvni sudovi slabi i da je tjelesna aktivnost samo dodatni uticaj na njih. Međutim, prevelika tjelesna aktivnost može dovesti do oštećenja čak i najzdravijih kapilara.

Modrice ovog tipa se mogu javiti i kod djece kao posledica nošenja preteških školskih torbi.

Smatra se da većina ovih modrica nije opasna, one ukazuju da u nečemu pretjerujete, i to ne bi trebalo da zanemarite.

Uzimanje ljekova

Uzimanje određenih vrsta ljekova koji utiču na krv može dovesti do pojave modrica od onih jedva vidljivih, pa sve do onih ozbiljnih.

One uglavnom nastaju prilikom korišćenja antidepresiva, analgetika, ljekova protiv upale, ljekova koji sadrže gvožđe ili ljekova protiv astme.

Najčešći lijek koji razređuje krv i može dovesti do modrica je aspirin.

Ako ste primijetili vezu između uzimanja ljekova i promjena na svojoj koži, trebalo bi da se što prije obratite ljekaru. To može da znači da bi trebalo da prestanete sa uzimanjem te terapije i tako spriječite potencijalno unutrašnje krvarenje.

Bolesti krvi

Bolesti krvi i krvnih sudova mogu prouzrokovati pojavu modrica. Proširene vene, Von Vilebrandova bolest, trombocitopenija ili leukemija najčešće nastaju zbog problema sa cirkulacijom krvi.

Ukoliko se uz modrice pojave i drugi simptomi poput bolova, otečene noge, krvarenje desni, male kapilarne tačke na telu ili krvarenje iz nosa, neophodna je posjeta ljekaru.

Nedostatak hranljivih materija

Pojava modrica može biti signal da tijelu nedostaju neophodni elementi. Vitamini imaju presudnu ulogu.

Vitamin B12 ima ulogu u proizvodnji krvi, vitamin K je odgovoran za zgrušavanje krvi, a vitamin C ima značajnu ulogu u stvaranju novog tkiva. Bez ovoga, mišići će se veoma brzo opustiti.

Vitamin P je takođe veoma važan. Bez njega je proizvodnja kolagena nemoguća, tako da krvni sudovi postaju tanki, što dovodi do pogoršanja stanja kože.

Izvori vitamina P su: zeleni čaj, jabuke, bundeva i bijeli luk. Vitamin K možete naći u bananama, jajima, orasima i masnoj ribi, dok vitamina B12 najviše ima u jetri, ribi i siru.

Uloga gvožđa u tijelu je od neprocjenjivog značaja. Ako postoji manjak ili višak gvožđa, stanje kapilara se pogoršava.

Hormonski disbalans

Hormonska neravnoteža je jedan od najčešćih uzroka nastanka modrica. One se mogu pojaviti ako imate manjak estrogena.

Ovakve situacije su moguće ako prolazite kroz menopauzu, uzimate ljekove za hormone ili ako ste trudni. Nedostatak estrogena značajno slabi krvne sudove i zidovi kapilara se veoma lako mogu oštetiti.

Promjene povezane sa godinama

Vaskularni sistem sa godinama slabi i tkiva gube svoju elastičnost.

Možete primijetiti da se modrice koje "nastaju sa godinama" uglavnom pojavljuju na nogama. One se pojavljuju čak i zbog nekih najslabijih uticaja koje mlada koža "ne primjećuje".

Dijabetes

Krv i šećer bi trebalo da imate na umu kada primijetite ove promjene na tijelu. Dijabetes ima negativan uticaj na cirkulaciju, tako da je velika vjerovatnoća da će se tada javiti modrice. Ali njihova pojava može i da ukaže na rani stadijum dijabetesa.

Drugi simptomi: često ste žedni, ranama treba duže da zarastu, brzo se umarate, vid vam slabi i imate bele mrlje na koži.

Koje modrice su opasne, a koje nisu?

Uglavnom brzo nakon povrede modrice postanu crvene. Tu boju imaju zbog krvi. Nakon nekog vremena, tijelo počinje da razgrađuje krv i onda modrice postaju crne, plave ili ljubičaste. Nakon pet do 10 dana, povrijeđeni dio može da postane žut ili zelen. Završna faza je 10 do14 dana nakon povrede kada povrijeđeno mjesto postaje smeđe i onda postaje sve svjetlije.

U normalnim slučajevima, modrice u potpunosti nestaju nakon dvije nedjelje od povrede. Dakle, ako primijetite neku boju koja je drugačija od navedenih ili vam modrice ne nestanu ni nakon dvije nedjelje, trebalo bi da posjetite ljekara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.