Prosječne plate u Crnoj Gori: Najveće u Tivtu, najmanje u Petnjici

Prosječna penzija u Petnjici čini četvrtinu minimalne potrošačke korpe

Prosječne plate u Crnoj Gori: Najveće u Tivtu, najmanje u Petnjici

Najveće prosječne plate i penzije imaju građani Tivta, a ta primanja najmanja su u Petnjici, pokazuju posljednji podaci Monstata i Fonda penzijsko-invlidskog osiguranja (PIO) za decembar prošle godine.

Prosječna decembarska plata u Tivtu bila je 693 eura i za 33 odsto ili 173 eura je veća od državnog prosjeka. Za četiri godine prosječna plata u Tivtu povećana je za 100 eura. Tivat je i jedina opština u kojoj je prosječna plata veća od minimalne potrošačke korpe od 647 eura.

Uzrok za rast prosječnih zarada u Tivtu su investicioni projekti gdje su dijelu zaposlenih u građevinarstvu i nautici, a naročito u menadžmentu, plate značajno veće od državnog prosjeka od 520 eura, pišu Vijesti.

Prosječna penzija u ovom gradu iznosi 354 i za 23 odsto ili 65 eura je veća od prosječne na nivou države. Razlog za veće penzije u Tivtu su brojni vojni penzioneri, penzionisani radnici bivšeg Arsenala koji su nekada imali visoke zarade kao i penzionisani pomorci.

Najniža prosječna zarada je u Petnjici, novoj opštini koje se odvojila od Berana prije šest godina. Ona je u decembru iznosila 420 eura i bila je za 100 eura manja od državnog prosjeka, a za 273 eura manja nego u Tivtu. Penzioneri Petnjice imaju i najnižu prosječnu penziju u Crnoj Gori od svega 165 eura. Ona je za 124 eura manja od državnog prosjeka i čini četvrtinu minimalne potrošačke korpe.

434741411582217123413

Razlog niskih plata i penzija u ovoj opštini je nerazvijena privreda i propast bivših preduzeća, tako da su mnogi radnici ostali bez godina staža ili im je staž povezivan na minimalac, što je uticalo na koeficijente za penziju. Monstat u podacima ne navodi koliko ima zaposlenih u Petnjici, dok je, prema podacima fonda PIO, penziju u decembru primilo 511 penzionera.

Sljedeći grad na niskim penzijama je Gusinje gdje 369 penzionera prima prosječnu od 188 eura. Nema podataka kolika je prosječna plata u ovoj opštini, kao ni koliko ima zaposlenih.

U svih 13 opština na sjeveru penzije su niže od državnog prosjeka. Najbliže toj cifri su Pljevlja gdje je prosječna penzija 284 eura i za samo četiri eura je niža od državnog prosjeka. Razlog za veće penzije u ovom gradu u odnosu na ostale na sjeveru su ranije veće plate u Rudniku uglja i Termoelektrani. Prosječna plata u Pljevljima sada iznosi 533 eura i za samo 13 eura je veća od državnog prosjeka.

Na sjeveru Mojkovac sa 519 eura i Kolašin sa 513 eura su tek nešto ispod državne prosječne zarade. Međutim, mali broj zaposlenih, 1.210 u Mojkovcu i 1.317 u Kolašinu, pokazuje da je značajan broj njih zaposlen u javnom sektoru gdje su zarade veće što je i razlog višeg prosjeka. Zbog uništene privrede u ovim gradovima, i izgubljenih godina staža, penzije su značajno niže od državnog prosjeka, pa je u Kolašinu 241 eura a u Mojkovcu 229 eura.

Prosječna penzija je dokaz uništene privrede u mnogim gradovima, zbog čega je vrlo malo penzionera sa punim stažom, navode Vijesti. Penzioneri u Andrijevici preživljavaju sa 208 eura, u Rožajama sa 209, Plavu sa 217...

U glavnog gradu živi 28 odsto ukupnog broja penzionera što je 33 hiljade, a njihov prosjek penzije je 325 eura i za 36 eura je veća od prosjeka. Prosječna plata u Podgorici je 546 eura i za 26 eura je veća od prosjeka.

U prijestonici Cetinje i u Danilovgradu prosječne plate i penzije su ispod državnog prosjeka. Prosječna plata na Cetinju je 495 eura, a penzija 259 eura, dok su u Danilovgradu plate 453 eura a penzije 261 euro.

U najmlađoj opštini Tuzima, koje su se prije dvije godine odvojile od Podgorice, prosječna penzija je 218 eura, dok podataka o prosječnoj plati još nema.

Na primorju, od pet preostalih opština, plate iznad prosjeka imaju Budva sa 561 euro, Kotor sa 546 i Bar sa 533 eura, dok su ispod prosjeka Ulcinj sa 426 i Herceg Novi sa 437 eura. Slično je i sa penzijama, iznad prosjeka su Kotor sa 328 eura, Herceg Novi sa 308 eura i Budva sa 300, dok su ova primanja ispod prosjeka u Baru sa 273 eura i Ulcinju sa 243 eura.

Podaci za Nikšić pokazuju da se u tom gradu nekada mnogo bolje živjelo, jer su penzije iznad državnog prosjeka, što znači da su nekadašnje plate tih penzionera u njihovo vrijeme bile znatno iznad tadašnjeg prosjeka na državnom nivou.

Plate u Nikšiću sada su znatno ispod državnog prosjeka. Prosječna penzija ovom gradu za decembar je iznosila 301 euro, odnosno za 12 eura je iznad prosjeka. Ona je nastala kao obračun nekadašnjih visokih zarada u Željezari, Boksitima i drugim kolektivima ovog bivšeg industrijskog centra. Sadašnja prosječna zarada u Nikšiću iznosi 476 eura i za 44 eura je ispod državnog prosjeka.

Penzije veće za 0,53 odsto

Fond PIO u četvrtak je isplatio januarske penzije, sa godišnjim povećanjem od 0,53 odsto, na osnovu usklađivanja sa kretanjem potrošačkih cijena i prosječnih zarada zaposlenih u 2019. godini u odnosu na 2018.

Prosječna januarska penzija sa ovogodišnjim usklađivanjem iznosi 288,91 euro, a ukupna iznos potreban za isplatu iznosi 35,33 milona eura.

Izvor:Vijesti.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.