Milorad Dodik

Veto na odluku o posjeti Đukanovića BIH

"Dodik vodi jednu autističnu politiku, odluka krajnje neprijateljski stav prema CG"

Potez Milorada Dodika da stavi veto na Odluku o zvaničnoj posjeti našeg predsjednika Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini za sagovornike Radija Crne Gore nepromišljen je i uobičajen za srpskog člana Predsjedništva BiH. To je, kako ocjenjuju, poruka netrpeljivosti prema Crnoj Gori i njenom rukovodstvu.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je saopštio da mu je upravo Dodik, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, uputio poziv da posjeti tu zemlju, da bi danas kao član Predsjedništva bio protiv toga.

Đukanović je, u intervjuu za sarajevsku TV "Face", poručio da je potez Dodika dio nacionalne predstave, koju ne treba dalje hraniti i saopštio da neće posjetiti Sarajevo 2. marta, uprkos pozivu preostala dva člana Predsjedništva BiH.

Politički analitičar iz Banja Luke Đorđe Vuković smatra da je ta posjeta, u političkom kontekstu, neizvodljiva.

"Strasti u regionu su toliko naelektrisane da se razborite i nepromišljene odluke teško donose. Nažalost, u našoj političkoj tradiciji je da su strasti češće rukovodioci i inspiratori političkih odluka nego razumna i demokratska politička utemeljenja. Odluka Milorada Dodika nije odluka Bosne i Hercegovine, već srpskog predstavnika u zajedničkim organima i inače pokazuje unutrašnju raspolućenost BiH koja gotovo ni po čemu nema jedinstven stav", kazao je Vuković, prenosi Rtcg.

Vuković dalje pojašnjava da u Bosni i Hercegovini veto, zabrane i međusobne optužbe uvijek imaju prednost u odnosu na jedan razuman dijalog. Tragično je, ističe, ako aktuelna situacija bude uticala na odnose unutar Zapadnog Balkana.

Analitičara i sociologa Esada Bajtala veto nije iznenadio. Potez je to uobičajan za Dodika, ali ne i za diplomatsku praksu.

"To je čovjek koji inače postavlja veto na sve, na sve što vidi i čuje. Dodik vodi politiku blokadu, politiku netrpeljivosti, to je čovjek koji vodi jednu autističnu politiku, politiku koja čuje samo sebe samu", kazao je Bajtal.

Za diplomatu i bivšeg ministra inostranih poslova Branka Lukovca, takva odluka Dodika demonstrira krajnje neprijateljski stav prema Crnoj Gori i njenom rukovodstvu.

"U ovoj sadašnjoj hajci nacionalističko-hegemonističkih snaga na Crnu Goru Dodik želi da bude najradikalniji, jedan od lidera, jednako kao što je jedna od najdestruktivnijih ličnosti u procesu razvoja Bosne i Hercegovine kao stabilne, demokratske, građanske, jedinstvene i funkcionalne države. Ostaje da se nadamo da će vrijeme učiniti svoje i odbaciti takve osobe i snage destrukcije. Crna Gora i BiH treba da nastave sa izgradnjom prijateljskih odnosa u atmosferi međusobnog razumijevanja, povjerenja i saradnje uprkos takvim snaga, politika i pojedinaca", zaključio je Lukovac.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.