Amfilohije: Naši sklopili ugovor sa našim muslimanima da bi ih prevarili
Foto:MCP

Amfilohije: Naši sklopili ugovor sa našim muslimanima da bi ih prevarili

Mitropolit Amfilohije poručio je sinoć u Pljevljima da su litije čudo Božije koje ukrašava Crnu Goru i Evropu.

Mitropolit crnogorsko primorski služio je sinoć zajedno sa vladikom Mileševskim Atanasijem u crkvi Svete Petke u Pljevljima moleban, a potom i predvodio litiju ulicama grada.

„Trajaće dugo ove litije, jer ovaj vhod je Hristov vhod. Hristove su ovo litije, litije Božije ljubavi, dobrote i mudrosti, koje prizivaju na pravdu sve koji u nepravdi žive i donose ovakve nepravedne i lažne zakone“, rekao je, između ostalog Mitropolit Amfilohije.

Rekao je da Crkva u Crnoj Gori dobija pozdrave iz čitavog svijeta – iz Carigrada, Jerusalima, od moskovskog Patrijarha, od imama Huseina, poznatog teologa islamskog, koji je pozvao sve muslimane Balkana da budu na strani pravoslavnih hrišćana koji brane svoji svetinje.

„Osjetio je ovaj znameniti učitelj islama da ovdje nije samo borba protiv hrišćanskih svetinja nego i borba protiv islamskih svetinja, iako su ovi naši sklopili ugovor sa našim muslimanima da bi ih prevarili. Jer, ako se ovaj zakon donosi na nivou Crne Gore, on važi ne samo za pravoslavne nego važi i za sve vjere. Oni su sklopili da bi njih obmanuli, jer sjutra ovaj zakon je iznad ugovora koji se sklapaju. Zato je ovaj znameniti islamski teolog osjetio to i poslao je pozdrav“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolit Amfilohije je rekao da će Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve oduzeti orden Svetog Save ministru odbrane Predragu Boškoviću.

„Ja pred vama izjavljujem, a to će morati i Sinod, da se oduzima orden Svetog Save Boškoviću, pa neka se kiti čim hoće. Ne može se kititi ordenom Svetog Save, pljujući na Svetog Savu i na svetinje, i tjerajući vojnike da oni moraju da se ponašaju po njegovim nekim zapovijestima“, rekao je Amfilohije.

Sinod Srpske pravoslavne crkve odlikovao je Boškovića za doprinos koji je dao u izgradnji hrama Svetog Đorđia u Pljevljima.

Bošković je u vrijeme izgradnje bio predsjednik Odbora pljevaljskog Rudnika uglja, i sa te je pozicije pomagao hram u Pljevljima.

Amfilohije je na kraju sabranja zapjevao i uz strune gusala.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.