Albanija pod posebnim nadzorom zbog pranja novca
ilustracija

Albanija pod posebnim nadzorom zbog pranja novca

FATF, međunarodno tijelo za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, uvrstilo je Albaniju na listu zemalja koje se nalaze pod posebnim nadzorom.

Albanija se našla na "sivoj listi" jer je procijenjeno da postoje nedostaci u sistemu sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Istovremeno, ova organizacija je Iran sa "sive" prebacila na "crnu listu" zemalja koje imaju ozbiljne nedostatke u procesu sprječavanja pranja novca, prenosi Rts.

Osim Albanije, FATF je na "sivu listu" uvrstio Barbados, Jamajku, Mauricijus, Mjanmar i Ugandu.

FATF je saopštio i da su se albanske vlasti obavezale da će pojačati saradnju i koordinaciju sa odgovarajućim međunarodnim tijelima i uspostaviti kontrolne mehanizme usmjerene ka sprječavanju infiltriranja kriminala u ekonomiju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.