Bregu: Zapadni Balkan mora biti ambiciozniji
Majilinda Bregu, Edi Rama i Martina Larkin

Svjetski ekonomski forum za unapređenje konkurentnosti

Bregu: Zapadni Balkan mora biti ambiciozniji

Sastanak u organizaciji Savjeta za regionalnu saradnju i Svjetskog ekonomskog foruma za unapređenje konkurentnosti i inovativnosti na zapadnom Balkanu održan je danas u Tirani.

Na prvom sastanku Akceleratora za konkurentnost i inovacije na zapadnom Balkanu generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu istakla je da bez strateškog upravljanja inovacijama kojim bi se unaprijedili kapaciteti i ubrzao razvoj razvoj novih tehnologija preduzeća s područja zapadnog Balkana će nastaviti da bilježe gomile nerazrađenih izuma koji neće bilježiti povrat ulaganja i njihov razvoj.

Ona je iznijela statističke podatke koji pokazuju da: "Region bilježi stopu inovacija od 33,7%, dok je u 15 zemalja EU ista 50 posto. S druge strane, u regionu možemo naći mnogo izolovanih primjera naučne i preduzetničke izvrsnosti"

Bregu je istakla da inovacije zahtijevaju ambicioznije razmišljanje i da umjesto da dopusti da izumi koji imaju potencijala budu zatureni u postojećim poslovnim jedinicma da moraju uspostaviti sveobuhvatnu funkciju upravljanja inovacijama koje bi doprijenili širem ekonomskom razvoju.

"Ovo je prvi put da se Svjetski ekonomski forum konkretno bavi zapadnim Balkanom. Ideja za pokretanje ove aktivnosti je njihova, a meni je čast što će baš RCC biti nadležan da usmjerava njeno sprovođenje na ovom području. Svjetski ekonomski forum je već uspostavio akceleratore za konkurentnost i inovacije u svrhu pomaganja ekonomskog razvoja više velikih zemalja, ali se takav akcelerator prvi put uvodi na nivou cijele jedne regije. Zaista mi je drago da je došao ovaj trenutak jer sam osjećala određenu dozu zabrinutosti da bi se regija u suprotnom uskoro mogla naći u situaciji da previše zaostaje za ostalima kada je riječ o inovacijama da bi se to moglo promijeniti", zaključila je Bregu. 

Na sastanku su pored generalne sekretarke Bregu panelu pristvovali još i premijer Albanije, Edi Rama, šefica Strateškog odjeljenja za regiju Evrope i Evroazije i članica Izvršnog odbora Svjetskog ekonomskog foruma, Martina Larkin, a moderator je bio Eduart Shalsi, ministar preduzetništva Albanije.

Lakrin je iskazala zadovoljstvo time što je u Tirani s ministrima zemalja zapadnog Balkana i direktorima regionalnih i međunarodnih preduzeća da bi pokrenuli aktivnosti na uspostavljanju Akceleratora za konkurentnost i inovacijama na Zapadnom Balkanu ko će biti i prvi regionalni centar u sklopu Globalne mreže akceleratora.

"Strateški dijalog o zapadnom Balkanu je jedna od ključnih inicijativa Foruma i nastavićemo blisko sarađivati sa ekonomijama s ovog područja, podržavajući sve planove usmjerene na budućnost koji omogućavaju ekonomski rast, povećanje konkurentnosti i spremnosti regije na Četvrtu industrijsku revoluciju", zaključila je Martina Larkin.

Premijer Albanija Edi Rama je zaključio da će ovo predstavljati veliki izazov za sve učesnike, izazov s kojim se ne mogu suočiti sami, odvojeni jedni od drugih, te dodao da što više primjera uspješne interakcije pružimo EU, to će EU više poštovati napore i biti spremnija da bude partner i da prihvati ovu regiju.

Današnji sastanak okupio je ministre iz cijele regije nadležne za razvoj i konkurentnost.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.