Ako naši prijatelji kažu
Vučinić/Screenshot/TVCG

Vučinić za Novu M

Ako naši prijatelji kažu "Ne damo svetinje", onda i mi kažemo "Ne damo Državu!"

Crna Gora će se oduprijeti svakom pokušaju negiranja državnosti, kao i pokušajima skrnavljenja njenih simbola, kazao je za Novu M bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i profesor na Pravnom fakultetu Nebojša Vučinić. Ističe da je donošenje Zakona o slobodi vjeroispovjesti samo paravan za održavanje litija, a iza toga stoje skrivene namjere pojedinaca.

Država je mudro reagovala i pokazala velike demokratske kapacitete, ponudivši i nakon stupanja na snagu Zakona o slobodi vjeroispovjesti, Mitropoliji crnogorsko primorskoj mogućnost da se o Zakonu i dalje razgovara, ističe Vučinić za Novu M.

"U tom kontekstu razgovori koji su počeli kod premijera Markovića moraju da budu nastavljeni, na istom nivou, ne samo na ekspertskom, nego i na najvišem političkom nivou. Jednostavno se mora naći neki kompromis, rješenje, ali ne dovodeći u pitanje nacionalne i državne interese Crne Gore.", kazao je Vučinić.

Smatra da interesi Crkve nijesu samo da se povuče zakon.

"Nisam iznenađen ovim što se dešava, znajući čitav istorijsko politički kontekst i posebno ulogu Srpske pravoslavne crkve na našim prostorima, koja je oduvijek bila substitut države. Dakle, od onog vremena kada je srpska država bila pod Otomanskim carstvom, tada nastupa SPC, koja obavlja i državne i političke funkcioje, u datim okolnostima.", kaže on.

Vučinić navodi da je donošenje Zakona o slobodi vjeroispovjesti samo paravan za za održavanje litija. Navodi da iza toga stoje skrivene namjere pojedinaca.

"Da se iza brda valja nešto mnogo teže, opasnije po crnogorsku naciju, Državu, institucije, po naš evropski, savremeni način života. Ali, da parafraziram malo, kako naši rođaci, prijatelji kažu "Ne damo svetinje", onda i mi kažemo "Ne damo Državu!" Mi druge države nemamo!", kaže Vučinić za Novu M.

Ocijenio je veoma opasnim širenje govora mržnje na društvenim mrežama, navodeći da se ustvari tu negira i država i nacija i referendum i evropski način života u Crnoj Gori.Bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu osvrnuo se i na skandale poput skrnavljenja crnogorske zastave u Budvi, Nikšiću, te ispred jedne osnovne škole u Podgorici.

"Niko nema ništa protiv slobode mirnog okupljanja i protestovanja, ali ako se tom prilikom čine krivična djela, napada se na red, mir, poredak, onda Država mora adekvatno da reaguje, kako bi reagovala svaka država u Evropi i u svijetu. Mislim da su to jasna krivična djela i da tu treba adekvatno odgovoriti",  kaže Vučinić i zaključuje da je propust i obrazovnog sistema, ali i kućnog vaspitanja, kod djece koja su bila u stanju da oskrnave zastavu svoje Države.


Kombinacija i jednih i drugih metoda. Pomenuli ste ono bucanje crnogorske zastave. Ono ne da je skandalozno, ono je krajnji varvarizam, ali on više govori o onima koji su onu nevinu djecu naučili i motivisali da to rade. Bilo da su to roditelji ili neki drugi ljudi.

Vučinić za Novu M zaključuje i da bi francuski sistem trebalo da posluži kao primjer našem obrazovnom sistemu, te da se odmalena djeca uče da poštuju Državu, njen Ustav, zakone i simbole, ali da se uče osnovnim vrijednostima-slobodi, jednakosti i bratstvu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.