Darmanović u Rigi otvorio Konzulat: Jačamo saradbnju Crne Gore i Letonije
Darmanović

Darmanović u Rigi otvorio Konzulat: Jačamo saradbnju Crne Gore i Letonije

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović boravio je danas u radnoj posjeti Republici Letoniji gdje sa sastao sa šefom letonske diplomatije Edgarom Rinkevičsom. Tokom posjete, šef crnogorske diplomatije je otvorio Konzulat Crne Gore u Rigi, na čelu sa počasnim konzulom.

U razgovoru sa ministrom Rinkevičsom, ocijenjeno da Crna Gora i Letonija imaju prijateljske odnose, osnažene savezništvom u okviru NATO, kao i zajedničkim evropskim vrijednostima. 

Darmanović je rekao da Crna Gora i Letonija imaju sličnosti, posebno kroz istorijsku borbu za nezavisnost i očuvanje nacionalnog identiteta. 

"Danas jačamo politički dijalog na najvišem nivou i tražimo mogućnosti da unaprijedimo saradnju u oblastima ekonomije, obrazovanja, saobraćaja", kazao je šef crnogorske diplomatije. 

Rinkevičs je kazao da Letonija snažno podržava politiku proširenja EU, kao i otvaranje posljednjeg poglavlja u pregovorima Crne Gore sa Unijom. U tom kontekstu, naglasio je da je postignut vidljiv napredak i da možemo računati na nastavak podrške letonskih eksperata, saopšteno je iz MVPa.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u regionu i na globalnom planu, kao i izazovima u suprotstavljanju hibridnim prijetnjama.

Tokom posjete Letoniji, Darmanović je otvorio Konzulat Crne Gore u Rigi na čelu sa počasnom konzulkom Helenom Rudušom.

Na svečanoj ceremoniji, ministar Darmanović je rekao da će prvo diplomatsko predstavništvo Crne Gore u Letoniji doprinijeti jačanju veza dvije prijateljske i savezničke države. 

"Aktivnosti Konzulata biće usmjerene na jačanje kulturnih veza i turističke saradnje sa ciljem promocije naše kulture, umjetnosti i tradicije",  kazao je šef crnogorske diplomatije.

Na svečanosti je govorio i ministar saobraćaja Letonije Talis Linkaits koji je kazao da su Crna Gora i Letonija, dvije male države i ponosne nacije koje dijele sličnu istorijsku sudbinu i vanjskopolitička opredjeljenja - članstvo u NATO i EU. 

Darmanović je danas posjetio i vojnu bazu Adaži gdje je razgovarao sa našim vojnicima koji su raspoređeni u okviru misije Ojačano prisustvo NATO na istoku. 

Ocijenjeno je da je angažovanje naših vojnika pokazatelj solidarnosti među saveznicima i doprinos regionalnoj bezbjednosti.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.