Ministarstvo zdravlja o karantinu: Virus nema pasoš, moramo biti spremni
Ilustracija

"Samo zdrava nacija može graditi hotele"

Ministarstvo zdravlja o karantinu: Virus nema pasoš, moramo biti spremni

"Virus nema pasoš, ne poznaje granice, ne prepoznaje naciju, vjeru, vlast ni opoziciju. Ako se nađemo u situaciji da se virus pojavi u Crnoj Gori, onda moramo biti spremni na odgovor", saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva su reagujući na izjavu poslanice Demokratskog fronta Ljiljane Đurašković, koja je istakla da ako se ostvari Vladin naum o karantinu u Ulcinju, za slučaj masovnog obolijevanja ili pojave slučajeva novog koronavirusa, Ulcinjani se mogu pozdraviti sa sezonom i turizmom od čega živi i opstaje cijeli grad.

"Umjesto da izgradi davno srušene hotele “Galeb” i “Jadran” i vrati Ulcinju stari sjaj turističke metropole, Vlada čašćava Ulcinj karantinom za zarazne bolesti, grad u kome je samo u toku 2019. godine ostvareno oko 750.000 noćenja u privatnom smještaju", kazala je Đurašković.

Kako se navodi u reagovanju reosra Hrapovića, Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Institutom za javno zdravlje  i Svjetskom zdravstvenom organizacijom na dnevnoj osnovi obavljaju konsultacije u vezi sa mjerama predostrožnosti kao odgovor na pojavu  Koronavirusa.

"Na preporuku SZO i Instituta za javno zdravlje formirano je Nacionalno koordinaciono tijelo kao odgovor na pojavu novog soja Koronavirusa. U  koordinacionom tijelu su predstavnici Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, Kliničkog centra Crne Gore, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva saobraćaja, Uprave za inspekcijske poslove, Uprave za bezbijednost hrane, Aerodroma Crne Gore i drugih relevantnih institucija u državi. Pomenute institutcije su u svakodnevnoj komunikaciji, razmjenjujući informacije od značaja za adekvatan odgovor u slučaju pojave virusa", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Apsolutni prioritet Vlade Crne Gore je kako se ističe zdravlje građana, a s obzirom na opasnosti koje širenje virusa može donijeti,  Vlada je s posebnom pozornošću pristupila izradi neophodnih odgovora na ovaj izazov.

"S obzirom da se radi o događaju od posebnog javno-zdravstvenog značaja na globalnom nivou, Vlada je pravovremeno pripremila plan reagovanja u ovakvim situacijama.

Da li smo spremni i koje korake treba još preduzeti procjenjivali su eksperti Svjetske zdravstvene organizacije koji su obišli sve sadržaje koji bi mogli biti korišteni i stavljeni u funkciju u slučaju da virus pređe granicu Crne Gore.

Ista pozornost i mjera odgovora mora biti na cijeloj teritoriji države bez obzira da li bi zamišljeni hotel koji pominje poslanica Đurašković bio na moru ili na sjeveru. Tako je i sa karantinskim smještajem, za koji se, još jednom napominjemo razmatra više lokacija", navode iz Ministarstva zdravlja.

Ističu da samo zdrava nacija može graditi hotele, dočekivati goste i brinuti o turističkim prihodima.

"Ukoliko se suočimo sa pojavom virusa koji je globalni izazov odgovor države mora biti sistemski, a Crna Gora je od upravo završene misije SZO, koja je procjenjivala kapacitete naše zemlje za odgovor na prijeteću opasnost, dobila dobre ocjene", saopšteno je.

Iz Ministarstva zdravlja pojasnili su još jednom da je karantin mjera kojom se ograničava sloboda kretanja i utvrđuju obavezni zdravstveni pregledi zdravim licima koja su bila ili za koja postoji sumnja da su bila u kontaktu sa licima oboljelim ili sa licem za koje postoji sumnja da je oboljelo od neke karantinske bolesti.

"Osnovna razlika karantina od zdravstvenog nadzora leži u procjeni rizika ili vjerovatnoće da je neka osoba bila izložena virusu.

Samim tim, kada je vjerovatnoća veća (velika) odnosno kada se (opravdano) sumnja ili zna da je lice bilo u kontaktu sa oboljelima sprovodi se mjera karantina. Obično se radi o zdravim licima koja mogu biti u fazi inkubacije infekcije a bez simptoma. Zdravstveni nadzor se pak sprovodi nad licima za koja je rizik izloženosti uzročniku bolesti mali odnosno kod lica za koje ne postoje podaci da su bili u kontaktu te samim tim nisu mogli biti niti izloženi niti zaraženi infektivnim agensom", kažu iz Ministarstva.

Druga razlika je u ograničenju prava kretanja.

"Osoba pod nadzorom s obzirom na nisku ili zanemarljivo nisku vjerovatnoću da je bila izložena virusu može slobodno da se kreće dok osoba u karantinu – ne može, upravo iz razloga da bi se smanjila mogućnost širenja obolijevanja u opštoj populaciji.

Dakle, mjera karantina ima za cilj da se tokom perioda inkubacije spriječi širenje bolesti sa lica koja su bila ili za koja se sumnja da su bila u direktnom kontaktu sa oboljelim licem ili sa licem za koje postoji sumnja da je oboljelo od zarazne bolesti, tokom perioda zaraznosti", zaključuje se u reagovanju Ministarstva zdravlja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.