Muškarci ne smiju da piju alkohol ako žele zdravu bebu
Ilustracija

Muškarci ne smiju da piju alkohol ako žele zdravu bebu

Nedavno istraživanje objavljeno na European Journal of Preventive Cardiology ukazalo je na povezanost urođenih bolesti srca kod novorođenčadi i konzumiranja alkohola kod njihovih očeva, prije začeća.

Kod žena je jasno – od trenutka kada saznaju da su su drugom stanju, alkohol bi trebalo da potpuno izvjetri iz njihovog života, zarad zdravlja budućeg djeteta. Međutim, rezultati istraživanja otkrili su, mnogima iznenađujući podatak, da i navike uzimanja alkohola kod očeva, prije začeća, dovode do alarmantnog rizika od razvoja kongenitalnih bolesti srca kod djece.

Riječ je o kongenitalnim bolestima srca, što znači da se one razvijaju ujedno sa razvojem srca, a nekad su čak zapisane u genima – izmijenjena struktura gena koja se prenosi direktno na potomka, piše menshealth.rs.

Istraživanja su toliko precizna da je tačno utvrđena mjera konzumiranja alkohola koja prouzrokuje razvoj bolesti. Naime, kod roditelja koji su pili 5 ili više pića dnevno, rizik od razvoja bolesti je bio veći za 52%. Takođe, potencijalni očevi koji su u tri mjeseca prije začeća pili alkohol, povećali su šanse za nastanak bolesti kod beba za 44%.

Zaključak je: Ako planirate da postanete očevi i želite zdravu djecu, prestanite da pijete – čak i ona spontana piva s društvom u gradu. Vrijeme kada počinjete da brinete o zdravlju djevojčice ili dječaka koji će ući u vaš život počinje mnogo prije nego što ste mislili.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.