Pacijent skoro umro jer 3 dana nije išao u WC, morao na hitnu operaciju
Ilustracija

Pacijent skoro umro jer 3 dana nije išao u WC, morao na hitnu operaciju

Muškarac (53) se prijavio se u jednu australijsku bolnicu zbog neuobičajenog problema. On tri dana nije mogao da obavi veliku nuždu pa je zbog zatvora počeo da osjeća ozbiljne zdravstvene probleme.

U hitnu je došao zbog neizdrživih bolova u abdomenu koji su se postepeno pojačavali kroz ta tri dana ali i zbog mučnine, piše IFL Science.

Još alarmantniji simptom bio je gubitak osjećaja u jednoj nozi i paraliza - već 24 sata nije se mogao ni pomjeriti. U tom dijelu nije bilo opipljivog pulsa i je noga bila hladna na dodir, kazali su doktori o slučaju za BMJ Global Health.

Pregledom njegovog zdravstvenog kartona, doktori su utvrdili da ne uzima nikakve ljekove, nije imao povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti i nema značajniju istoriju bolesti. Zaključak? Ispostavilo da je naprosto trebao obaviti veliku nuždu, i to što prije.

Rektalnim je pregledom utvrđeno kako ima formiranu čvrstu stolicu, a pregled stomaka ukazao je na masovno 'zbijanje fekalija', po život potencijalno opasan sindrom povećanog pritiska u abdomenu.

Foto: IBMJ: Rengen stomaka pacijenta

Doktori su obavili i skeniranje, nakon čega su vidjeli da je stolica toliko rastegnula njegovo debelo crijevo da je ono izvršilo pritisak na ilijačnu (bočnu) arteriju.

Taj pritisak uzrokovao je bol u nozi, kao i paralizu. Zbog ozbiljnosti njegovog slučaja (pokazivao je i znakove oštećenja bubrega i metaboličku acidozu - gdje bubrezi prestaju uklanjati kisjelinu iz tijela), hitno je odveden na operaciju kako bi se uklonio zaostatak fekalne materije i oslobodio pritisak u trbuhu.

„Izvedeno je značajno uklanjanje fekalija u volumenu od oko 2 litre“, napisao je tim u svom izvještaju.

Nakon što mu je uklonjena ta ogromna količina izmeta, data mu je terapija protiv zatvora. Četiri dana kasnije uspio je napustiti jedinicu intenzivne njege, ipak mu je trebalo još 13 dana prije nego što je ponovo mogao da hoda. Doktori nisu sigurni šta je bio uzrok njegovog stanja, ali ističu da je ono bilo zaista opasno po život, piše Radiosarajevo.ba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.