Održane litije u više gradova, Amfilohije: Daj Bože da se Marković urazumi, on je razboritiji
Foto: Mitropolija crnogorsko primorska

Održane litije u više gradova, Amfilohije: Daj Bože da se Marković urazumi, on je razboritiji

Litije protiv Zakon o slobodi vjeroispovijesti održane su i danas u više crnogorskih gradova.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa Episkopom mileševskim Atanasijem i sveštenstvom služio je Moleban Prevetoj Bogorodici u Crkvi Svete Petke u Pljevljima, a nakon toga predvodio litiju gradskim ulicama.

viberslika20200220180023

Foto: Jovan D. Radović

Kako prenosi Mitropolija, više od 100 građana krenulo u litiju dugačku 28 kilometara od crkve Sv. Đorđa iz Dobrilovine odakle su se uputili prema hramu Hristovog Roždestva u Mojkovcu. Litiju su predvodili monahilja Makrina i paroh mojkovački Danilo Damjanović.

Temperatura u Mojkovcu danas je ispod nule, ali zime nema kad se svetinje brane, poručuju učesnici ovog krsnog vhoda.

mojkovaclitija20feb

Foto: IN4S

Litiju je u Kaludri sreo i pozdravio Amfilohije, koji je krenuo da predvodi hod u Pljevljima. Njenim učesnicima Vladika je rekao da zlo domaće danas, nažalost, prijeti narodu i Crnoj Gori.

„Ja sam podnio prijavu sadašnjem predsjedniku Skupštine Crne Gore (Ivanu) Brajoviću, a poslije je dostavio i predsjedniku države i predsjedniku Vlade, da ova Crkva Božja postoji ovdje od vremena cara Konstantina, kao što i jeste. Ovaj nesrećnik naš, koji je predsjednik Crne Gore, on stvara svoju autofekalnu, kako je ja nazivam… No šta je no autofekalna kad jedan bezbožnik nekršteni stvara svoju crkvu? Toga nigdje u svijetu nije bilo. Narod u Crnoj Gori je zato darnut u živac. Ja to tako osjećam. Niko nije podstakao ni vas da danas hodate po ovom snijegu, nego je narod darnut u živac, u njegovo biće. Mnogo šta je pretrpio, naročito od 1945. godine, i na kraju su, očevidno, pukla trpila. I što je najvažnije, narod je prestao da se plaši“, kazao je  Amfilohije.

8749944728187353283464633544588873906520064n

Blagosiljajući narod da mu Bog da snage da istraje u odbrani vjere, Amfilohije je poželio da Bog urazumi i predsjednika Vlade Duška Markovića.

„Mojkovac je ‘moj kovani novac’ kralja Uroša Nemanjića. Kako ćemo njega da izbrišemo. Neka mi oprosti naš dobri premijer Marković. Daj Bože da se urazumi. Ipak je on, imam utisak razboritiji od ovoga koji je glavni. Nek mu Bog bude na pomoći. Dvadeset i tri pratioca su ga pratili sad tamo u Majami, da se provodi za Novu godinu. Ko to plaća“, zapitao jeAmfilohije.

Vladika je poželio da mu Bog podari razuma.

„Ima još vremena da se pokaje. Bez pokajanja nema spasenja. I hvala Bogu da se naš narod vratio Božjoj istini. Ovo je udar na Boga, na svetinju. To je ono što je duboko zaboljelo narod. E, ne može se protiv Boga ratovati. Oni su objavili rat i Bogu, ova grupa koja je sad na vlasti“, kazao je Amfilohije.

Litije i molebani održani su i u Petrovcu, Beranama, Andrijevici, Bijelom Polju, na Žabljaku, itd.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.