Strah od kazne natjerao trgovce da trebuju cent i dva, građani često opraštaju sitni kusur
ilustracija

EK razmišlja da ukine jedan i dva eurska centa zbog zaokruživanja cijena

Strah od kazne natjerao trgovce da trebuju cent i dva, građani često opraštaju sitni kusur

Dok Evropska komisija razmišlja da ukine jedan i dva eurska centa zbog zaokruživanja cijena, crnogorske trgovce je novi zakon o zaštiti potrošača, zbog zaprijećenih kazni, natjerao da trebuju ove kovanice, što je ranije bio rijedak slučaj.

Direktor trezora Centralne banke Todor Cicmil Pobjedi je kazao da Evropska komisija sve češće razmatra mogućnost povlačenja iz opticaja kovanica od cent i dva, ali da za sada ne postoji nikakav zvaničan stav i obavještenje.

CBCG, kako je istakao, u svakom momentu ima optimalne količine svih apoena eura - novčanica i kovanica.

"Novi Zakon o zaštiti potrošača, koji predviđa da će trgovac biti kažnjen ako ne vrati kusur potrošaču, donekle je promijenio odnos prema sitnini, ali samo u dijelu trebovanja najsitnijih apoena od strane banaka. Naime, zbog zaprijećene kazne, trgovine su trebovale ove kovanice, što znači da raspolažu ovim apoenima. Zbog toga nam je prošla godina bila “odlivna” kada je riječ o ovim aponeima", objasnio je Cicmil za Pobjedu..

Za razliku od prošle godine, dodaje, prethodnih smo imali veći “priliv” ovih apoena od banaka u odnosu na “odliv” prema bankama.

"CBCG, od uvođenja eura u platni sistem Crne Gore, u svakom momentu ima optimalne količine svih apoena eura, novčanica i kovanica, i svaka poslovna banka u Crnoj Gori je uredno i blagovremeno snabdjevena potrebnom količinom i strukturom opticajnog novca. To znači da CBCG neprekidno raspolaže dovoljnim količinama novčanica i kovanica svih apoena", kaže direktor trezora CBCG I ističe da odnos naših građana prema “sitnini” nije isti kao onih u EU.

"Odnos naših građana prema sitnom novcu je dijametralno suprotan odnosu većine stanovništva iz zemalja EU. Naime, i u razvijenijim zemljama, sa platežno sposobnijim građanima, pravilo je da se kusur vraća u potpunosti, dok je kod nas uobičajeno da se manji od pet centi prećutno zadržava. Ovakve navike se teško mijenjaju, a trgovci to vješto koriste, jer niko neće pokušati da kupi proizvod ako mu nedostaje makar i jedan euro cent, koji, s druge strane, redovno ostavlja trgovcu", objašnjava Cicmil, piše Pobjeda.

Ovu praksu je, kaže, donekle promijenio novi zakon o zaštiti potrošača, ali samo u dijelu trebovanja najsitnijih apoena od strane banaka.

Strani mediji su prije nekoliko dana objavili da EK analizira ukidanje, odnosno povlačenje apoena od cent i dva.

"Već nekoliko godina, preciznije od 2013. godine, u pojedinim zmljama Evropske Unije koje koriste euro kao svoj opticajni novac, vodi se polemika oko povlačenja iz opticaja kovanica od jednog i dva euro centa.Razlozi za to su preveliki troškovi proizvodnje i distribucije, koji prevazilaze vrijednost ovih kovanica", podsjeća direktor trezora.

I Evropska komisija, dodaje on, sve češće razmatra mogućnost povlačenja kovanica od cent i dva, ali za sada ne postoji nikakav zvaničan stav i obavještenje o povlačenju.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.