Nuhodžić: Funkcionisanje skloništa za žrtve trgovine ljudima pokazuje dobru sinergiju vladinog i civilnog sektora
Foto: Vlada CG

U posjeti sa ambasadorkom SAD-a i ministrom rada

Nuhodžić: Funkcionisanje skloništa za žrtve trgovine ljudima pokazuje dobru sinergiju vladinog i civilnog sektora

Kao odgovorno društvo moramo pružiti adekvatnu zaštitu i pomoć žrtavama trgovine ljudi, rekao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić tokom posjete Skloništu za žrtve trgovine ljudima.

Nuhodžić je posjetio sklonište, kojim rukovodi NVO Institut za socijalnu i obrazovnu politiku, sa ministrom rada i socijalnog staranja Kemalom Purišićem i ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke, prenosi Pobjeda.

Nuhodžić je naveo da funkcionisanje ovog Skloništa predstavlja dobar primjer saradnje državnih institucija i civilnog sektora i i rеzultat je odgovornе politikе koju sprovodi Vlada Crne Gore. Podsjetio je na nedavnu akciju Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva, kada je u Crnoj Gori presječen najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu.

"U jednom trenutku smo se našli pred nemalim brojem žrtava trgovine ljudima, ali su državne institucije i civilni sektor sinergijom uspjeli da adekvatno odgovore na ovaj izazov", dodao je Nuhodžić.

Ukazao je, kako se navodi, na značaj Tima za formalnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je za veoma kratko vrijeme ostvario značajne rezultate.

"MUP će, kao i do sada, posvećeno i odgovorno nastaviti da pruža podršku sistemu zaštite žrtava. To je obaveza svih nas, nadležnih organa, civilnog sektora, medija i građana. Država i institucije sistema će još snažnije progoniti sve one koji se bave trgovinom ljudima", rekao je on i zahvalio ambasadorki SAD-a na kontinuiranoj podršci koju pruža državnim institucijama i civilnom sektoru, kada je u pitanju trgovina ljudima.

Purišić je kazao je da su kroz Javni poziv odabrali „Institut za socijalnu i obrazovnu politiku“ da razvije socijalnu uslugu pružanje smještaja žrtvama trgovine ljudima za 2020. godinu i da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja ovu uslugu finansirati u iznosu od 40.000 eura.

Nakon obilaska skloništa izrazio je zadovoljstvo razvojem ove socijalne usluge, uslovima koje sklonište pruža, kao i posvećenošću osoblja koje žrtvama trgovine ljudima pomaže pri lakšem oporavku od trauma i lakšem integrisanju u zajednicu.

"Želim da kažem da Centar za socijalni rad pruža ovom skloništu sve potrebne usluge i podršku kako bi se lakše izborili sa onim što je očekivano i što je politika Vlade u ovoj oblasti. Zahvaljujem se kolegama iz Vlade, posebno iz Ministarstva unutrašnjih poslova na posvećenom otkrivanju potencijalnih žrtava trgovine ljudima i svakako Ambasadi SAD i ambasadorki lično, koji su uvijek tu da nam pomognu da pronađemo najbolja rješenja i odgovore , da se izborimo sa ovim izazovima, i da nam pruže svu drugu logistiku", rekao je Purišić.

On je naveo da je Vlada Crne Gore obezbijedila potrebna sredstva da se ovaj servis kontinuirano finansira i dodatna sredstva u iznosu od 250 eura da se po korisniku participira u troškovima održavanja ovog skloništa.

Dodao je da postoji spremnost za širenje kapaciteta ove vrste podrške i u drugim gradovima i specijalizovano za druge vidove podrške.

Ambasadorka Rajnke je iskazala zadovoljstvo što je danas pozvana da posjeti Sklonište i upozna se sa radom i naporom koji ulažu pojedinci u pružanje neophodne njege žrtavama trgovine ljudima. Dodala je Vlada SAD-a pomogla napore u borbi protiv trgovine ljudima, stvaranju međuresorne radne grupe koja se bori protiv trgovine ljudima, jačanju kapaciteta organa za sprovođenje zakona i da se Vlada SAD-a obavezala da će nastaviti podršku u ovom smjeru u budućnosti.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.