Najveća zagađenost juče u Podgorici i Nikšiću
ilustracija

Najveća zagađenost juče u Podgorici i Nikšiću

Kontrolom vazduha juče registrovana je najveća zagađenost u Podgorici i Nikšiću.

Podaci sa automatskih stanica za praćenje kvaliteta vazduha u okviru Državne mreže, pokazuju da je u južnom regionu (primorska oblast – stanice se nalaze u Baru i Kotoru), kvalitet vazduha bio veoma dobar i da nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti ni jednog polutanta.

U centralnom i sjevernom regionu koncentracije PM10 čestica su varirale tokom dana, saopštila je Agencija za zaštitu životne sredine.

Najveće, maksimalne koncentracije izmjerene tokom jučerašnjeg dana (18.02.) su:

u 00 časova u Pljevljima 104,5 µg/m3

u 21 čas u Podgorici 288,6 µg/m3

u 09 časova u Bijelom Polju  91,3 µg/m3 i

u 09 časova u  Nikšiću 139,6 µg/m3.

Minimalne, najmanje  izmjerene koncentracije tokom jučerašnjeg dana su:

u 13 časova u Pljevljima 7,4 µg/m3

u 14 časova u Podgorici 21,2 µg/m3

u 15 časova u Bijelom Polju  6,3 µg/m3 i

u 23 časa u  Nikšiću 20,3 µg/m3.

Prema podacima sa mjernih stanica od 14 časova (19.02.), koncentracija PM10 čestica iznosi:

u Pljevljima 9,4 µg/m3

u Podgorici 25,9 µg/m3

u Bijelom Polju 8 µg/m3 i

u Nikšiću 18,3 µg/m3.

Prema prognozi meteorologa,  u Crnoj Gori se sjutra očekuje u južnim i centralnim predjelima ujutru ili prijepodne prestanak kiše i postepeno razvedravanje. Na sjeveru pretežno oblačno sa snijegom, susnježicom i mećavom, a poslijepodne ili krajem dana razvedravanje. 

Duvaće vjetar sjeverni i sjeveroistočni umjeren do jak, ponegdje na udare i veoma jak, krajem dana ili u večernjim satima u slabljenju. Jutarnja temperatura vazduha -3 do 10, najviša dnevna -2 do 15 stepeni.

U uslovima bez vjetra i padavina je moguće povećanje koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, dok će pojava vjetra (u pojačanju) i padavina usloviti smanjenje zagađenja vazduha - navode iz Agencije za zaštitu životne sredine.n

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.