Janjušević: Zločini iz mržnje ne smiju biti i neće biti tolerisani

"Svaka LGBTI osoba da ima povjerenja u crnogorsku policiju"

Crnogorska policija sa zadovoljstvom učestvuje u projektu Evropske unije i Savjeta Evrope, vjerujući da kao važna karika u lancu organa za sprovođenje zakona može u velikoj mjeri da doprinese poštovanju različitosti i jednakosti i unaprjeđenju prava LGBTI osoba.

To je saopštio pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević na otvaranju treninga „Pokretanje aktivnosti na rješavanju zločina iz mržnje od strane organa za sprovođenje zakona“.

"Sve inicijative zamišljene tako da doprinesu unaprjeđenju uživanja manjinskih prava imale su i imaće punu podršku i saradnju naše policije, u skladu sa evropskim vrijednostima koje baštini naše društvo. Policija štiti prava svih građana, čuvajući demokratske tekovine naše države, a postupa sa posebnim senzibiltetom kada su u pitanju ugrožene kategorije među kojima je i LGBTI zajednica.Uprava policije je stava da su svim građanima zagarantovana jednaka prava i slobode, te da je svaki vid diskriminacije apsolutno nedopustiv.

Saradnja policije i LGBTI zajednice, koju smo pažljivo gradili i u koju smo mnogo ulagali u proteklom periodu, dopinijela je da se bezbjednost i poštovanje ljudskih prava LGBTI osoba unaprjeđuju iz godine u godinu", kazao je Janjušević.

On je istakao da crnogorska policija i LGBTI zajednica sarađuju više od deset godina.

"Zalaganje crnogorske policije na zaštiti LGBTI prava je odmah na početku saradnje prepoznato od strane relevatnih međunarodnih organizacija i mreža koje se bave zaštitom prava LGBTI osoba, tako da je crnogorska policija bila prva policijska organizacija ikada koja je dobila nagradu „Prijatelj pravde – nagrada za 2011. godinu“, koju dodjeljuje Konferencija „Pravda na Balkanu – jednakost za seksualne manjine“, kada je i ocijenjeno da je naša policija lider u saradnji policija regiona sa LGBTI zajednicom.

Proteklu deceniju jačali smo kako saradnju sa LGBTI osobama tako i kapacitete Uprave policije za senzibilno postupanje sa LGBTI zajednicom.

Veliki broj policijskih službenika prošao je osnovne i napredne obuke za postupanje sa LGBTI osobama, a obuke se nastavljaju i u ovoj i narednih godina, u skladu sa Vladinom „Strategijom za unaprjeđenje kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori za period 2019 – 2023. godine“.

Naša policija ima razvijenu mrežu LGBTI kontakt policijskih službenika. LGBTI kontakt policijski službenici, koji su obučeni za senzibilno postupanje i komunikaciju sa LGBTI osobama, postoje u svakom centru i odjeljenju bezbjednosti policije", naveo je Janjušević.

Veliki doprinos prema njegovim riječima unaprjeđenju poštovanja prava LGBTI osoba daje Tim povjerenja Uprave policije i LGBTI zajednice, koji čine službenici Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i nevladinih organizacija koje se bave promocijom i zaštitom LGBTI prava, a koji predstavlja važnu sponu između policije i LGBTI zajednice.

"Opredijeljenost da se štite prava LGBTI osoba policija je dokazala i preduzimanjem brojnih preventivnih i represivnih mjera i radnji.

U svakom slučaju gdje je postojala sumnja da su izvršeni krivično djelo ili prekršaj na štetu LGBTI osoba, policija je odmah preduzela aktivnosti iz svoje nadležnosti na procesuiranju ovih događaja.  

Uprava policije je pružala podršku implementaciji LGBTI politike na razne načine, a između ostalog i kroz debate, panele, edukaciju i izdavaštvo.

Jedan od najvažnijih vidova podrške ogleda se u tome što se godinama unazad organizuju povorke ponosa u Podgorici bez ijednog incidenta i to zahvaljujući aktivnostima koje je policija sprovodila – ne samo na pripremi plana preventivnih aktivnosti i obezbjeđenja povorki ponosa, već i javno istupajući i osuđujući nasilje nad LGBTI osobama.

Podrška implementaciji LGBTI politike je u proteklom periodu pružena i kroz organizovanje panel diskusija i konferencija na ovu temu, čiji je inicijator i suogranizator bila i Uprava policije, kao i učešćem na konferencijama drugih organizatora kod nas i u inostranstvu a koje su se ticale rješavanja pitanja od važnosti za LGBTI zajednicu.

Tokom javnih i medijskih nastupa, policija u kontinuitetu izražava podršku LGBTI zajednici u ostvarivanju svojih prava na demokratski i dostojanstven način, uz poruku da je policija tu za njih i da će preduzeti sve što je u našoj nadležnosti kako bi LGBTI osobe bile sigurne i zaštićene i kako bi slučajevi nasilja nad LGBTI osobama bili rasvijetljeni i procesuirani", kazao je Janjušević.

Policija će kako je istakao zaštiti svaku LGBTI osobu koja prijavi nasilje.

"Niko ne smije da bude napadnut, vrijeđan ili omalovažavan zbog pretpostavljenog seksualnog ili rodnog identiteta. Zločini iz mržnje ne smiju biti i neće biti tolerisani.  

Želim da svaka LGBTI osoba zna da treba da ima povjerenja u crnogorsku policiju, da policija profesionalno i u kontinuitetu sarađuje sa organizacijama koje štite LGBTI prava i da pripadnik LGBTI zajednice sa pravom može da vjeruje policijskom službeniku kojem prijavi bilo kakav događaj izvršen na njenu štetu.

Našoj policiji je važan svaki građanin i građanka, a ljudska prava i slobode, iz onih oblasti čija je zaštita u nadležnosti policije, su nam prioritet u kontaktu sa građanima, kao i u radu i djelovanju.

Crnogorska policija će nastaviti da sarađuje sa nevladinim organizacijama koje štite prava LGBTI osoba i ostaje otvorena da kroz Tim povjerenja i druge inicijative dalje unaprjeđuje i jača saradnju LGBTI zajednice i Uprave policije", poručio je Janjušević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.