Milanović postao peti predsjednik Hrvatske, položio zakletvu
Zoran Milanović

Milanović postao peti predsjednik Hrvatske, položio zakletvu

Zoran Milanović položio je zakletvu na svečanoj inauguraciji i zvanično postao peti predsjednik Hrvatske. On je na tu dužnost izabran 5. januara, pošto je u drugom krugu pobjedio tadašnju predsjednicu Kolindu-Grabar Kitarović.

Milanović je posle polaganja zakletve zahvalio svojim prethodnicima na čelu države.

U svom prvom obraćanju kao predsjednik Hrvatske, on se osvrnuo na izazove savremenog društva i najavio punu podršku vlasti akademskoj nezavisnosti, kao i nezavisnosti sudstva i medija.

"To je najveća brana tiraniji svake vrste", poručio je Milanović u svom govoru. Dodao je da je promocija nezavisnosti najvažnija za stabilnost državne vlasti.

Kada je u pitanju spoljna politika, novi predsjednik Hrvatske je najavio da će se fokusirati na one tačke na kojima se mogu graditi saradnja i prosperitet".

"Svakoga dana boriću se da tu lošu praksu da se ljudima osporava patriotizam i dobre namere u borbi za Hrvatsku prokazujem, jer nas ta praksa prati kao mramorna gromada, tamna sena već 30 godina. Učiniću sve da to prestane", rekao je Milanović.

On je zakletvu položio pred sudijama Ustavnog suda, a himnu je otpjevala Josipa Lisac. Inauguracija je obavljena na Pantovčeku u prisustvu premijera Andreja Plenkovića i dosadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i oko 40 zvanica.

Hrvatski mediji kao zanimljivost navode da je cvjetne aranžmane na Pantovčeku birala prva dama Hrvatske, Sanja Musić Milanović. Dodaju da je ona za svečanost obukla haljinu iz nove kolekcije hrvatske modne kuće Varteks, a nakit je dizajnirao hrvatski dizajner nakita Nenad Sovilj.

 

Izvor: N1 Zagreb 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.