Žene u Crnoj Gori svakodnevno doživljavaju seksualno uznemiravanje
Foto: Screenshot

Žene u Crnoj Gori svakodnevno doživljavaju seksualno uznemiravanje

Žene u Crnoj Gori svakodnevno su izložene različitim vidovima seksualnog uznemiravanja - dobacivanje na ulici, neprikladni komentari na poslu, neželjeni pozivi i poruke sa seksualnom konotacijom, slanje obnaženih fotografija, upadljivo zurenje u djelove tijela, uznemiravanje u javnom prevozu, itd. Obzirom da se ovakve radnje dešavaju često i velikom broju žena, nerijetko ih i same osobe koje su ga preživjele i njihovo okruženje doživljavaju kao „normalno" ponašanje iako je riječ o obliku seksualnog nasilja, navodi se u saopštenju Sigurne ženske kuće(SZK).

U okviru projekta „Osvijetlimo mrak seksualnog nasilja" objavljen je spot sa ciljem edukacije javnosti o različitim vidovima seksualnog uznemiravanja.

"Seksualno uznemiravanje je svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva osobe, a koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

Seksualno uznemiravanje se može desiti bilo gdje - na ulici, u javnom prevozu, u školi, na fakultetu, na poslu, u prodavnici, u kafiću, itd. Neželjeni seksualni komentari i predlozi su seksualno uznemiravanje. Neželjeni pozivi i poruke sa seksualnom konotacijom su seksualno uznemiravanje. Pričanje „masnih" viceva koji ponižavaju žene je seksualno uznemiravanje. Neželjen seksualni govor tijela kao što su nepoželjno gledanje, ulazak u lični prostor, davanje različitih znakova su seksualno uznemiravanje. Neželjeno pipkanje, grljenje, ljubljenje, štipanje ili drugi vid neželjenih dodira su seksualno uznemiravanje. Pokazivanje genitalija je seksualno uznemiravanje. Priljubljivanje uz osobu je seksualno uznemiravanje. Zahtijevanje i neželjeno slanje obnaženih fotografija su seksualno uznemiravanje. Prijetnje objavljivanjem fotografija ili video zapisa na društvenim mrežama ukoliko se osoba sa tim ne slaže su seksualno uznemiravanje. Nazivanje neprimjernim imenima je seksualno uznemiravanje. Dobacivanje, zviždanje ili neželjeno komentarisanje na ulici su seksualno uznemiravanje", navode iz SZK.

Nakon seksualnog uznemiravanja, veliki broj djevojaka i žena su zbunjene, osjećaju neprijatnost, nesigurnost ili stid, preispituju svoje postupke.

"Mi želimo da naglasimo da žrtva nikada nije kriva, sramota seksualnog uznemiravanja je isključivo nasilnikova sramota.

Seksualno uznemiravanje ne smijemo ignorisati niti umanjivati", poručuju iz SZK.

 „Osvijetlimo mrak seksualnog nasilja" je projekat koji Sigurna ženska kuća realizuje zajedno sa partnerskim organizacijama Sos Nikšic i NVO Prima. Projekat finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Ministarstvo javne uprave Crne Gore.

Produkciju filma potpisuje Open Box iz Podgorice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.