EK očekuje otvaranje vrata za Sj. Makedoniju i Albaniju
Ilustracija

Izvještaj kasni

EK očekuje otvaranje vrata za Sj. Makedoniju i Albaniju

Evropska komisija je ponovila stav da pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom treba da počnu što prije moguće.

Evropska komisija navodi i da treba imati u vidu činjenicu da su te dvije zemlje ispunile uslove za otvaranje pregovora sa EU, prenosi TV Sitel.

Iz Evropske komisije očekuju da se otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom može dogoditi prije Samita EU i Zapadni Balkan koji je najavljen u maju u Zagrebu.

Međutim, kako javlja TV Telma, izvještaj Evropske komisije za napredak Sjeverne Makedonije i Albanije biće objavljen 2. marta, umjesto krajem februara.

Razlog za odlaganje je to što Danska i Holandija imaju svoje eksperte za ocjenjivanje napretka dvije zemlje i u Evropskoj komisiji očekuju njihova zapažanja.

Vicepremijer za evropska pitanja Bujar Osmani je rekao da je odlaganje objavljivanja "mini izvještaja" Evropske komisije samo tehničko pitanje.

"Izvještaj je odložen za nekoliko dana, što znači da je tehničko odlaganje. Više je važno da to bude pred martovski samit, a još važnije je da je stav evropskog komesara za proširenje koji je iznio u Skoplju da izvještaj neće biti objavljen ako nije pozitivan", rekao je Televiziji Telma Osmani u Briselu, gdje se prethodnih dana sreo sa čelnicima Evropske komisije.

Kako je istakao, vlada u Skoplju "sada očekuje da izvještaj bude mnogo pozitivniji" nakon što je parlament u nedelju usvojio reformske zakone, tako da sa svoje strane uradili "sve što je traženo". "Odluka je sada u rukama EU", rekao je vicepremijer Sjeverne Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani.

 

Izvor: Beta/Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.