Predrag Bošković

Bošković održao predavanje na Ekonomskom fakultetu

"Ukoliko do bilo kakvog incidenta dođe, računamo i na vojsku i na sredstva NATO-a"

Ministar odbrane Predrag Bošković održao je uvodno predavanje na početku ljetnjeg semestra na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, na temu 'Bezbjednost kao ekonomski resurs – sigurnost i stabilnost značajni za strane investicije'.

Ministar je zainteresovanim studentima prije svega poželi o uspješan rad, približio važnost članstva u Sjevernoatlantskom savezu i na konkretnim primjerima govorio o prednostima.

Objašnjavajući širinu pojma bezbjednosti, ministar je podsjetio na Henri Forda, osnivača kompanije FORD, koji je isticao da jedinu stvarnu sigurnost čovjeku mogu pružiti dovoljna rezerva znanja, iskustva i sposobnosti. Imajući to na umu, podsjetio je i na činjenicu da je region Zapadnog Balkana često bio poprište bitaka, sukoba, nerazumijevanja i borbe za malo parče teritorije. 

"Crna Gora kao najmanja država Balkana kroz istoriju morala je da se uči na svojim greškama, da pokuša da te greške ne ponavlja i da nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine obezbijedi bezbjednosni okvir za sebe, svoje građane, kako bi mogla da se posveti ekonomskom rastu i razvoju", kazao je Bošković i dodao da je upravo članstvo u NATO jedna od najboljih odluka koju je ova Vlada donijela.

"Da ostavimo emocije po strani i istoriju, najispravnija odluka je donešena 2017.godine, kada smo postali dio Alijanse. Mislim da će vrijeme koje dolazi i koje trenutno živimo to i pokazati. Siguran sam i da bi aktuelna situacija bila potpuno drugačija da Crna Gora nije članica NATO", istakao je Bošković. 

On je kazao da su, pored povećanja stepena bezbjednosti, prednosti vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali i ekonomski rast koji je evidentan. 

"Brojke za prethodne tri godine pokazuju da se rast stranih direktnih investicija iz zemalja NATO uvećao za nekoliko stotina procenata. Samo u prvoj godini članstva u NATO, priliv je bio preko 250% veći nego u godini prije", istakao je ministar i dodao da je to slučaj sa svim zemljama istočnog bloka koje su pristupile Alijansi. 

EQo5HNWoAExGM

Bošković je odgovarajući na pitanja studenata koja se odnose na članstvo i obaveze koje iz toga proizilaze, poručio da je neutralnost nemoguća kada je Balkan u pitanju, što nas je istorija naučila. 

"Da Crna Gora nije članica NATO, ulaganja u opremu bi bila sigurno desetostruko veća, nego što su ulaganja u modernizaciju Vojske Crne Gore, koja je član kolektivnog sistema odbrane. Znate da ukoliko do bilo kakvog incidenta dođe, da možete računati i na vojsku i na sredstva ostalih 28, uskoro 29. članica Alijanse", poručio je ministar studentima Ekonomskog fakulteta koje je zanimala i sajber bezbjednost. Bošković je kazao da je to, trenutno, najveći izazov za čovječanstvo. 

"Ono što je Crna Gora pretrpjela od 2014. godine na ovamo je jedinstven primjer u svijetu. Preživjeli smo više vrsta specijalnih ratova koji su se vodili protiv nas, a sada se ponavlja isti scenario iz 2016. i 2017. godine, sa mnogo perfidnijom namjerom. Mi smo sada, kada su sajber kapaciteti u pitanju, u saradnji sa Sjedinjenim državama značajno podigli znanje i resurse na viši nivo", zaključio je ministar i poručio da svi moramo biti posebno oprezni, jer živimo u vremenu kada su dezinformacije svakodnevica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.