Iskoristiti trenutak i stvari na Balkanu vratiti pod evropsku kontrolu
Đukanović i Mišel

Đukanović se sastao sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom

Iskoristiti trenutak i stvari na Balkanu vratiti pod evropsku kontrolu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas u Briselu sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom.

 Đukanović je iskazao zadovoljstvo da Crna Gora nastavlja kontinuitet dobrih odnosa i saradnje sa Evropskim savjetom.

On je istakao da je naša držva veoma ohrabrena porukama novih briselskih institucija koje između ostalog potvrđuje i jasno vidljiva usklađenost i usaglašenost poruka Savjeta i Komisije koje se prema Zapadnom Balkanu odnose kao prema dijelu Evrope koji treba uvesti u evropski sistem vrijednosti.

Predsjednik je iskazao očekivanje da će odluke martovskog Savjeta potvrditi ova očekivanja i sa zagrebačkim Samitom dati novi podsticaj politici proširenja.

"Period konfuzije na relaciji EU - ZB nije protekao bez ostavljanja posljedica po situaciju i odnose u regionu"- ocijenio je Đukanović.

Naglasio je da Zapadni Balkan nema održivu alternativu evropskoj i euroatlantskoj integraciji.

"U tom kontekstu, neophodno je iskoristiti trenutak i stvari na Balkanu vratiti pod evropsku kontrolu. S druge strane, Crna Gora ostaje na pozicijama pouzdanog saveznika EU u regionu i veoma predan promoter evropskih vrijednosti.", kazao je Đukanović.

Predsjednik Evropskog savjeta je naglasio važnost neformalne večere sa liderima Zapadnog Balkana od prethodnog dana i zahvalio na porukama koje je Predsjednik Crne Gore tom prilikom uputio zvaničnicima EU.

Iskazao je punu saglasnost sa jasno prepoznatim oblastima koje treba da budu u fokusu pažnje u cilju budućeg napretka regiona Zapadnog Balkana - vladavina prava, obrazovanje, bolja povezanost i infrastruktura. Uz razumijevanje složenosti situacije na ZB,  predsjednik Mišel je, kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, ocijenio da je za zajednički uspjeh, osim dijaloga da dijelimo zajedničke vrijednosti, neophodna i zajednička strategija.

ukanoviMiel2

Susret u Briselu

"Odnos ZB i EU jedan je od prioriteta u Savjetu: nova uloga političkog vođstva EU i snažna politička volja su prisutni, i potrebno je iskoristiti trenutak za odlučan korak ka ostvarenju cilja koji prije svega podrazumijeva razvoj društava koja dijele vrijednosti vladavine prava, slobode i dostojanstvo građana. Pozitivna odluka Savjeta u martu bio bi snažan signal i podsticaj za nove evropske institucije, čime bi se stvorili uslovi i za veći fokus na snažniju investiticionu strategiju koja bi bila vidljiva, konkretna i opipljiva", ocijenio je on.

Predsjednik Mišel je takođe prenio očekivanje pozitivne reakcije i od strane lidera Zapadnog Balkana u smislu smanjivanja nesporazuma, i jače spremnosti, volje i želje kako bi region ZB uz podršku Brisela  učinio iskorak.

On je zahvalio predsjedniku Đukanoviću na detaljnim informacijama o prioritetima Crne Gore.

U kontekstu aktuelnog pitanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, o čemu je predsjednik Đukanović detaljno upoznao visokog sagovornika, on je podijelio uvjerenje da su dijalog, spremnost na razumijevanje i rješavanje tenzija mirnim putem najbolji način za njihovo prevazilaženje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.