Dragan Radulović

Radulović vjeruje

"Paljenje crnogorske zastave posljedica protesta i političkih okupljanja"

Paljenje crnogorske zastave u Budvi, koje dogodilo preksinoć, samo je prirodna posljedica svega što dio crnogorske političke scene, uključujući njihovo vođstvo – Srpsku pravoslavnu crkvu, misle o Crnoj Gori, i prirodna posljedica protesta kojima svjedočimo, kaže za Pobjedu Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske.

Podsjećamo, budvanska policija traga za osobama koje su zapalile crnogorsku zastavu u tom primorskom gradu.

Dragan Radulović kaže da nije iznenađen uništavanjem crnogorskih simbola.

"Paljenje crnogorske zastave samo je prirodna posljedica protesta i političkih okupljanja kojima svjedočimo. Ne iznenađuje, to je u suštini tužna stvar. Ako se i kada se pronađu počinioci, ispostaviće se da su to maloljetnici koje su umjesto pristojnosti, očigledno kući učili da mrze. Tužno", rekao je Radulović.

Zapaljena zastava na Slovenskoj plaži samo je jedan u nizu primjera skrnavljenja državnih simbola i crnogorskog kulturnog nasljeđa, koje je izraz bunta protivnika usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Prije nekoliko dana učenici podgoričke Osnovne škole "Vlado Milić" pocijepali su crnogorsku zastavu u školskom dvorištu i taj „podvig“ ovjekovječili snimkom koji je kružio društvenim mrežama.

Za uništavanje državnih simbola, prema Izmjenama i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, usvojenim prošle godine, predviđene su kazne za pravno lice i do 20.000 eura, a za fizičko lice do 2.000 eura.

Prema kaznenim odredbama, od 1.000 do 20.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice, ako upotrijebi grb i zastavu u obliku i sadržini suprotno Zakonu, upotrijebi grb i zastavu u umjetničkom stvaralaštvu, nastavnom i obrazovnom radu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore, zatim ako na grbu ili zastavi izvrši bilo šta, ispravi, doda ili izmijeni, ako upotrijebi grb i zastavu kao robni ili uslužni žig, dizajn ili kao bilo koji drugi znak za obilježavanje roba ili usluga, osim u slučaju da dobije prethodnu dozvolu od strane državnog organa nadležnog za poslove kulture. Ista kazna predviđena je za pravno lice ako upotrijebi oštećeni ili za upotrebu nepodobni grb ili zastavu, ako zastavu postavi tako da dodiruje tlo ili kao prostirku, zavjesu..., ako u tekstu ili melodiji himne prilikom izvođenja izvrši bilo kakvu izmjenu, te ako izvodi himnu na način i u prilikama koji vrijeđaju ugled i dostojanstvo Crne Gore. Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se od 300 eura do 2.000 eura odgovorno lice u pravnom licu, dok je kazna za fizičko lice od 300 eura do 2.000 eura.

Kazna za preduzetnika, ukoliko počini ove prekršaje, je od 300 eura do 6.000 eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.