Čanak: Litije manipulacija vjerom u političke svrhe, iza svega Rusija
Nenad Čanak

Čanak: Litije manipulacija vjerom u političke svrhe, iza svega Rusija

Crna Gora ima značajnu ulogu na Mediteranu, zbog spriječavanja širenja uticaja Rusije i upravo zbog toga je konstantno izložena pokušajima da se instalira marionetska Vlada koja bi izlazila u susret interesima Moskve na Balkanu, ocijenio je Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine komentarišući trenutnu situaciju u našoj zemlji.

"Pošto aktuelna vlada u Crnoj Gori koja vodi nesumnjivo proevropsku politiku, na to jednostavno ne pristaje, imamo situaciju da se stalno pokušava, svakih par godina, nekakav oblik državnog udara u Crnoj Gori i ovo je jednostavno po mom mišljenju lukavo isplaniran trenutak kada će se tako nesto aktivirati, uz kombinaciju nekoliko faktora", rekao je Čanak za Novu M.

Dodajući i da velikosrpski nacionalizam ne bi u Crnoj Gori bio toliko jak da iza njega ne stoje krupniji interesi. Ističe i da stvari treba nazivati pravim imenom, te da stoga litije i događaji u Crnoj Gori , kako navodi, nisu vjerskog karaktera.

"Ma to nije uopšte vjerski skup, Kakav crni vjerski skup, pa to je najdirektniji primjer zloupotrebe vjere u političke svrhe", naveo je on.

Objašnjavajući da, kada se analizira anticnrogorska kampanja, dovoljno je pogledati u kojim srpskim medijima se sprovodi propaganda pa da bude jasno ko stoji iza.

"Da iza njih stoje ruske službe, ruska država i da aktuelni režim Vladimira Putina ima za interes destabilizaciju Balkana, da bi se bolje ukorenili i da bi možda mogli da trguju sa Zapadom. Ja sam uvjeren da predsjednik Vučić dobro zna da to što se događa u Crnoj Gori je jedna pokazna vježba šta će se njemu desiti ako se usudi da normalizuje odnose sa Kosovom. Jer dok god ne postoje normalni odnosi s Kosovom, Rusija može da mešetari u smislu trgovine ratom i mirom na Balkanu", kazao je Čanak.

Stoga, smatra Čanak, litije služe da se pokaže i uvede koncept uličnih promjena vlasti.

"Vi imate model koji je smišljen u Moskvi, koji se pokušava implementirati ne samo u Crnoj Gori nego i Srbiji, a vidite da se potpaljuje i BIH, jer ono što priča Milorad Dodik nije ništa drugo nego pokušaj destabilizacije Bosne, a sve u cilju da se sjutra Rusi pojave kao vatrogasci", objašnjava Čanak.

Komentarišući neformalnu posjetu ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina Crnoj Gori i pokušaj da to učini u uniformi, Čanak vidi kao nepotreban i štetan pristup ovog trenutka i apeluje da to ne treba raditi.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.