Centralna banka Kine vrši dezinfekciju novca zbog koronavirusa
Foto: EPA/EFE

Centralna banka Kine vrši dezinfekciju novca zbog koronavirusa

Kineske vlasti naredili su dezinfekciju novčanica i izolaciju korištenih primjeraka u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa koji je do sada ubio više od 1.500 osoba.

Kako prenosi Gardijan, banke koriste ultraljubičasto svjetlo i visoke temperature kako bi uništile moguće viruse na novčanicama valute juan. Nakon dezinfekcije, novčanice se stavljaju u izolaciju u trajanju do 14 dana, zavisno od lokacije i regije.

Kako je saopštila centralna banka, nakon "tretmana" novčanice se puštaju natrag u opticaj.

Kako bi se to desilo, Centralna banka je naredila da se novčanice postepeno povuku, a da se građanima umjesto njih izdaju nove. Kako se navodi, u Vuhan je ubrzigano oko četiri milijarde novih neinficiranih novčanica.

Koronavirus koji je do sada samo u Kini zarazio više od 66.000 osoba uzrokovao je nagli porast u javnoj higijeni kroz dezinfekciju i smanjenje fizičkog kontakta među ljudima.

Apoteke širom zemlje rasprodale su sredstva za čišćenje i hirurške maske samo nekoliko dana nakon što je grad Vuhan krajem januara stavljen u najveći karantin u istoriji čovječanstva.

Prostorije su opremljene antiseptičnim maramicama i tečnostima, a pojedine kompanije za prevoz putnika svaki dan čiste svoje automobile u nadi da će tako usporiti širenje koronavirusa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.