U parfeme uveli i dozu vještačke inteligencije
Ilustracija

"Karto" omogućava da brže kombinujete mirise

U parfeme uveli i dozu vještačke inteligencije

Jedan švajcarski proizvođač mirisa u svoj proces stvaranja parfema uveo je i dozu vještačke inteligencije.

Kompjuter i robot, zajedno nazvani „Karto“, omogućavaju proizvođačima parfema da brže i efikasnije zamisle, kombinuju i testiraju svoje ideje, što je veliki korak u ovoj industriji.

Inovativni način stvaranja novih mirisa predstavlja za stručnjake odmor od proračunskih tablica ili olfaktornih piramida – tradicionalnih metoda koje se koriste više od 150 godina. 

„Karto" je objedinio sve što nam je potrebno na najprimjereniji i najbrži način. Imamo sve informacije i sve što je izmišljeno u svijetu parfema, sva sredstva, podatke, sve fiziohemijske informacije na dohvat ruke. Istovremeno, imamo i alat koji je lak i jednostavan za upotrebu“, kažu zadovoljni korisnici robota-parfemdžije. 

„Karto“ na prvi pogled izgleda kao veliki ravni ekran. Iskusnim nosevima nudi niz mirisnih opcija, od cvjetnih do citrusnih i orijentalnih nijansi.

Jednom kada se željeni sastav nađe na ekranu, robot kreće na svoju turneju između test bočice i 300 epruveta sa različitim sastojcima. Precizno i brzo stvara maleni, instant uzorak. Krajnju riječ ipak imaju stručnjaci koji u umjetnost stvaranja mirisa unose emociju, intuiciju, sjećanja. Rečju – život.

Izvor: RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.