Vučić: Nisam ni kukavica ni plašljivac, nastavićemo da podržavamo narod u CG i RS
Foto:Predsedništvo Srbije

Sa predstavnicima Srba iz regiona

Vučić: Nisam ni kukavica ni plašljivac, nastavićemo da podržavamo narod u CG i RS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas prije podne u Beogradu sa predstavnicima Srba iz regiona, a tema sastanka je situacija u Crnoj Gori i BiH.

Predsjednik Srbije kaže da nije "ni kukavica ni plašljivac" u da za razliku od ranijih predsjednika ne prijetim i ne igra igre, i ne ucjenjue.

"Moja molba zbog situacije u BiH, predsjedniku Dodiku i predsjednici Cvijanović, da imaju u vidu interes našeg naroda. Razumijem sve sa čim se suočavaju. Predsjednik Dodik nas je obavijestio da se iza toga krije da se Republici Srpskoj uzmu i šume i vode, ali zamolio sam da se sve radi pravno, demokratski i kroz institucije", kaže.

"Da li je sve to nepravedno što se dešava srpskom narodu? Nemam sumnje u to", rekao je Vučić.

„Juče sam po prvi put konačno shvatio da i Ramuša Haradinaj kada je uvodio takse Srbiji nije bio sasvim sam, već je bilo i onih koji nisu imali ništa protiv toga u međunarodnoj zajednici. O tome ću sigurno nekada kasnije govoriti, kao što je sigurno da nije slučajno nekom palo na pamet da SPC proglasi pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, kao i što nije nekom palo na pamet da ruši identitet Srba i RS u BiH“, naglasio je Vučić.

Vučić je kaže da žele po oprobanom receptu, uz pomoć nekih u Beogradu, pokušavaju za sve da optuže Srbiju.

Upitao je i kako je Beograd kriv za takse, za donošenje zakona u Crnoj Gori, i za ono što se zbiva oko Ustavnog suda u BiH.

Rekao je da je bio na putu za Njemačku i da nije ni znao kako je reagovao Dodik, te dodao da bi mnogi željeli da kažu kako svim tim procesima upravlja Beograd, po starom receptu iz prošlosti prema kojem je Srbija kriva za sve.

"Nećemo dozvoliti da okrive Srbiju i srpski narod. Nastavićemo da podržavamo RS, koja nikada nije imala takvu podršku kakvu ima danas. Nastavićemo da podržavamo narod u Crnoj Gori kroz sve institucije međunarodne zajednice. Boriću se da sačuvamo mir i stabilnost“, naglasio je on.

Srbija, kako je istakao, podržava Dejtonski sporazum, a tako poštuje i integritet BiH, ali razumije se i integritet RS unutar BiH.

Podsetio je da postoji već više od šest godina dogovor između vlasti u Beogradu i lidera Srba u regionu da se ne iznose ružne riječi jedni protiv drugih.

"Trudimo se da se držimo jedinstva, suviše smo mali da bismo smjeli da se ponašamo neodgovorno, kako su se neki od mojih prethodnika ponašali“, kazao je on.

Zahvalio se patrijarhu Irineju na pozivu za jedinstvo, i najavio da će razgovora sa Srbima u regionu biti češće, a pomoć veća, te da će "uvijek da se bori za očuvanje mira i stabilnosti, uz prava na budućnost naše djece."

Jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta u Crnoj Gori, Andrija Mandić, izjavio je da je zahvalan svim ljudima koji su podržali srpski narod u Crnoj Gori i izrazio zadovoljstvo odnosom i solidarnošću predsjednika Srbije prema problemu koji imaju Srbi u Crnoj Gori zbog donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. 
 
"Mnogo smo srećni što je i danas konstatovano da je snaga srpske solidarnosti svoje najlepše lice pokazala nakon ovih dešavanja u Crnoj Gori", poručio je Andrija Mandić. 

Patrijar SPC Irinej poručio je danas, posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Srbima iz regiona," da samo jedinstveni kao narod možemo da izađemo iz velikih kriza."

Patrijarh je čestitao praznik Sretenje i istakao da je ovo veliki dan i zbog susreta s braćom Srbima koji žive izvan Srbije.

"Ali, nadamo se da živimo istim duhom, mislima i željama za dobro i prosperitet našeg naroda", rekao je patrijar.

"Samo ako bude jedinstva možemo da se odupremo iskušenjima ovog vremena i sačuvamo naš narod, dodao je on i pozvao mlade da ostanu u zemlji jer "Sunce tuđeg neba ne grije bolje nego Sunce kod nas".To je poruka našem narodu koji misli da je negdje van Srbija bolje"dodao je patrijarh.

Kodex/B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.