Đukanović u Minhenu

Zakon neophodan pravnom sistemu Crne Gore

"Tenzije bezrazložno podignute zbog nerazumijevanja, neće biti otimanja crkvene imovine"

Spremnost da razgovaramo sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve znači da smo otvoreni da čujemo argumente druge strane. Kad god bismo čuli dobar argument, koji bi nam pokazao da su neka od naših polazišta pogrešna nema nikave sumnje da bismo svaki takav argument prihvatili, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović komentarišući jučerašnji sastanak predstavnika Vlade i Mitropolije crnogorsko – primorske.

 Jučerašnji sastanak predstavnika Vlade i Mitropolije crnogorsko – primorske je nešto o čemu smo premijer i ja razgovarali, i to je plod zajedničke inicijative iz vrha državne politike Crne Gore, kazao je predjsendik Crne Gore Milo Đukanović odgovarajući na pitanja novinara nakon završene 56. Minhenske konferencije.

Istakao je da nije u pitanju ništa senzacionalno i novo.

"Kao što svi jako dobro znamo, predstavnici državnih organa su u kontinuitetu razgovarali sa predstavnicima SPC povodom donošenja zakona, uključujući, i na dan donošenja zakona. Tačno je, ovo je prvi razgovor na tom nivou, nakon što je zakon donešen. Vjerujem da je to put, jedini mogući put, da se nesporazumi prevazilaze, da se unese doza boljeg razumijevanja u međusobnim odnosima, da se time doprinese i spuštanju tenzija koje su potpuno bezrazložno podignute u crnogorskom društvu, i da se na taj način zaista vraćamo u onu atmosferu koja će obezbijediti, ne samo pouzdaniji utisak stabilnosti domaćoj, inostranoj javnosti, nego i obezbijediti značajniju mobilizaciju svih naših potencijala na pitanja koja treba da nam doprinesu daljem ekonomskom i demokratskom razvoju.", rekao je predsjednik Crne Gore.

Naglasio je da je Crna Gora već duže vremena prepoznata kao stabilna adresa na Zapadnom Balkanu, ali ne samo to, nego i država u kojoj se događa veoma dinamičan ekonomski život, u kojoj se događaju veoma vrijedne investicije.

"Naš interes je da takav utisak i takvu percepciju Crne Gore sačuvamo i da podstaknemo naše inostrane partnere da nastave sa svojim ulaganjima kako bi kroz realizaciju zajedničkih projekata doprinosili razvojnim  ciljevima koje imamo. ", rekao je on.

Govorećo o dijalogu oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti kaže da nas život i iskustvo uče da bez razgovora ne možete doći do rješenja o pitanju oko kojeg se razlikujete.

"Registrovali ste iz svih dosadašnjih izvještaja da se oko ovih pitanja veoma ozbiljno razlikujemo. Dakle, država smatra da donosi jedan zakon koji je neophodan pravnom sistemu Crne Gore, da donosi zakon koji je podrazumijevao jedan dugi inkluzivni proces, donosi takođe zakon koji je prošao proceduru usaglašavanja sa najvišim ekspertskim pravnim adresama u Evropi, zakon koji je liberalniji od zakona u drugim državama u našem regionu. Dakle, mislimo da donosimo jedan zakon koji je primjeren Crnoj Gori i njenoj demokratskoj i proevropskoj aspiraciji. SPC ima drugačiju percepciju tog zakona, mi mislimo da je riječ o ozbiljnom nerazumijevanju, i kao posledica tog nerazumijevanja  podignute su tenzije u crnogorskom društvu, zato sam kazao da su bezrazložno podignute jer mislim da je percepcija na drugoj strani pogrešna, i da je zaista potpuno bezrazložno stvoren utisak da će neko nekome da otima imovinu mimo onoga što je jedan potpuno pravno i demokratski utemeljen proces preispitivanja imovinskih odnosa kako bismo i na taj način doprinijeli boljoj vladavini prava u našem društvu.", rekao je Đukanović.

"Zaista nema nikakve opasnosti od bilo kakvog nepravnog, neustavnog, kao što se želi sugerisati, anticrkvenog rješenja, nema ništa od toga. Suprotno, na ovoj strani gdje stanuje, da kažem, državna politika, postoji apsolutna spremnost da se kroz jedan dugi, detaljni, sistematični, otvoreni dijalog dođe do objašnjenja o svim pitanjima kako bismo zaista svi došli do zaključka da imamo jedno rješenje koje ne povrjeđuje ničija prava, naprotiv, koje učvršćuje temelje pravne države Crne Gore.", naveo je Đukanović.

Što se tiče ustupaka, nema potrebe, kaže on, da razgovaramo u načelu.

"Spremnost da razgovaramo znači spremnost da čujemo argumente druge strane. Dakle, kad god bismo čuli dobar argument koji bi nam pokazao da su neka od naših polazišta pogrešna, pa nema nikakve sumnje da bismo svaki takav argument prihvatili i da bismo išli ka onome što bi mogao biti dobro zajedničko rješenje. Mi pristajemo na razgovor zato da bi zaista motivisali drugu stranu da nam saopšti svoje argumente. Mislim da do sada nijesmo čuli dovoljno takvih argumenata, što ne znači da se oni ne mogu pojaviti u nastavku dijaloga i zbog toga smo, rekao bih tako, spremni da razgovaramo jer riječ je zaista o ozbiljnim unutrašnjim pitanjima, o unutrašnjo političkim pitanjima, i naravno da su predstavnici državne politike spremni da čuju sve argumente bilo kog subjekta unutrašnje scene Crne Gore.", zaključio je Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.