Sastanak o Zapadnom Balkanu

Đukanović u Minhenu

"Crna Gora apsolutno u stanju da sve svoje unutrašnje probleme rješava na demokratski način"

Ovo je bio još jedan uspješan bezbjednosni forum gdje su se čula brojna upozorenja koja će ,vjerujem, donosioci političkih odluka umjeti da cijene, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon 56. Minhenske konferencije o bezbjednosti. Dodao je i da je događaj bio prilika za jedan od najreprezentativnijih skupova o Zapadnom Balkanu.

Minhenska konferencija je i ove godine potvrdila da je evropsko i svjetsko središte razgovora o bezbjednosti, središte u kojem se sagledavaju savremeni procesi i u kome se promišlja sve neizvjesnija budućnost ili kako je predsjedavajući konferencije ambasador Volfgang Išinger kazao, živimo u svijetu u kojem je sve više naoružanja, a sve manje sigurnosti. Zato sam saglasan i sa njegovom ocjenom da je dobro da se nalazimo na istom mjestu, da se međusobno slušamo i da živo razgovaramo, a ne da razgovaramo jedni o drugima - kazao je Đukanović.

Ocijenio je da je ovo bio još jedan uspješan bezbjednosni forum gdje su se čula brojna upozorenja, koja će vjeruje, donosioci političkih odluka, posebno na globalnom ali i na evropskom planu "znati da cijene i na bazi kojih će se ipak donositi odluke koje će učvršćivati stabilnost i sigurnost u svijetu i otvarati perspektivu kvalitetnijeg demokratskog i ekonomskog razvoja.".

Prema njegovim riječima, ovo je bila prilika da u okviru Minhenske bezbjednosne konferencije imamo jedan od najreprezentativnijih skupova o Zapadnom Balkanu.

"To je bio skup na kojem su učešće uzeli lideri zemalja Zapadnog Balkana, zatim visoki predstavnici EU i zemalja članica, visoki predstavnici Amerike, i takođe, i predstavnici ekspertskih i diplomatskih krugova. Razgovor je bio zatvorenog tipa, dakle po tim pravilima, zbog toga je o njegovom sadržaju nemoguće govoriti ali sve što želim da kažem da je to bio razgovor sa ohrabrujućim tonovima. Konačno da se tako reprezentativan skup sastao i da je vratio u fokus međunarodne javnosti temu Zapadnog Balkana, djeluje ohrabrujuće a uz to, ponavljam, čuli su se i tonovi koji mogu da znače ipak jednu novu svijest o značaju tog problema, odnosno o značaju brzog prevazilaženja problema kroz definisanje rješenja za sve ono što danas predstavlja, da kažem, zbir veoma komplikovanih okolnosti u regionu u kojem živimo.", rekao je crnogorski šef države.

Konferencija je kao i obično bila prilika za brojne bilateralne susrete na margini.

"Ovo su uvijek odlične prilike za dobre kontakte i za kontakte koje sam ja ove godine iskoristio da sagovornike informišem o onome što ostaje strateški pravac daljeg državno političkog razvoja Crne Gore i jednako tako da ih informišem o aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori i da im prenesem optimizam i ono u šta zaista vjerujem da je Crna Gora apsolutno u stanju da sve svoje unutrašnje probleme na jedan demokratski način, u skladu sa evropskim standardima, riješava i da na taj način potvrđuje svoju suštinsku pripadnost savremenoj evropskoj i evroatlantskoj civilizaciji." zaključio je Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.