13 djece stradalo u požaru u sirotištu, među kojima ima i beba
Foto: AP

Haiti

13 djece stradalo u požaru u sirotištu, među kojima ima i beba

Trinaestoro djece poginulo je u požaru u sirotištu nedaleko od glavnog grada Haitija Port-o-Prensa, saopštila je danas radnica za brigu o djeci.

Rosa Marija Luis rekla je za Asošiejted pres da je vidjela kako iz sirotišta lokalne crkve, u oblasti Kenskof, iznose 13 dječjih tijela.

Ona je rekla da je požar izbio juče, oko 21 sat, i da je vatrogascima trebalo oko sat i po da stignu.

Od trinaestoro stradalih bilo je sedam beba ili mališana, a njih šestoro je bilo otprilike 10 ili 11 godina starosti, rekla je Marija Luis.

Ona je navela da sirotište inače koristi svijeće zbog problema koje ima sa generatorom.

Vatrogasci i policaja nijesu bili dostupni za komentar.

AP je ranije izvještavao o problemima koji već dugi niz godina postoje u dva sirotišta kojima upravlja lokalna crkva.

Crkva je izgubila akreditaciju za sirotišta poslije niza inspekcija koje su počele još u novembru 2012. godine.

Nepravilnosti koje su naveli inspektori odnosile su se na prenatrpanost, nepostojanje adekvatnih sanitarnih uslova i nedovoljno obučeno osoblje.

Pripadnici vjerske zajednice prodavali su skupe antikvitete u prodavnicama visoke klase u Njujorku i Los Anđelesu i dio zarade koristili za finansiranje sirotišta.

AP je 2013. godine nenajavljeno posjetio oba sirotišta u kojima je bilo 120 diece, koji su spavali na krevetima sa prljavim i pohabanim dušecima smještenim u prljavim sobama.

Ustajali vazduh se osiećao u kupatilima i na stepeništu, a sobe su bile mračne i spartanske, nekomforne i bez ukrasa.

 

Izvor: Beta/AP/B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.