Saradnja institucija može olakšati ženama suočavanje sa posljedicama seksualnog nasilja
Foto: SZK

Zajedno protiv seksualnog nasilja

Saradnja institucija može olakšati ženama suočavanje sa posljedicama seksualnog nasilja

Sigurna ženska kuća(SZK) je u saradnji sa Centrom bezbjednosti Bar, Centrom za socijalni rad Podgorica i Nvo Spektra organizovala akciju sa ciljem da ukaže javnosti na problem seksualnog nasilja nad djevojkama i ženama.

"Multisektorski pristup i koordinisanisani odgovor svih institucija pružiće najbolju zaštitu ženama i djevojkama koje su preživjele seksualno nasilje. Uticaj nasilja može biti izuzetno jak, žrtve nasilja često su u stanju šoka i straha te je neophodan  adekvatan pristup institucija koje ostvaruju prvi kontakt sa osobom koja je preživjela seksualno nasilje da bi se izbjegla sekundarna viktimizacija. Zajednička saradnja između institucija može olakšati ženama i djevojkama suočavanje sa posledicama seksualnog nasilja, kao i bolju zaštitu od istog", navode iz SZK.

Kažu da su informisali građane/ke o servisima podrške za žene i djevojke koje su preživjele seksualno nasilje.

Iz SZK podsjećaju da je svaka treća žena u Evropi žrtva fizičkog i/ili seksualnog nasilja, te da je stoga važno da žene i djevojke mogu dobiti prave informacije od bliskih osoba, kao i da znaju kome se mogu obratiti za pomoć i podršku.

"Napominjemo da je GREVIO komitet preporučio crnogorskim vlastima da ulože napore za unapređenje saradnje institucija međusobno, i sa ženskim NVO koje pružaju usluge podrške osobama sa iskustvom silovanja i seksualnog nasilja, proganjanja i drugih oblika nasilja definisanih Istanbulskom konvencijom", zaključuju iz SZK.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.