Prirodni fenomen vidljiv samo u februaru: Vodopad postaje zid vatre
Ilustracija

Prizor od koga zastaje dah

Prirodni fenomen vidljiv samo u februaru: Vodopad postaje zid vatre

Privremeni vodopad u Nacionalnom parku Jozemajt postao je popularna turistička atrakcija u februaru, zato što pod pravim uslovima sunčeva svjetlost osvijetli vodu koja teče niz kamen tako da izgleda kao plamen.

Zbog ovoga je ovaj vodopad i dobio ime Vatreni zid Jozemajta. Svake godine od decembra do aprila voda nastala od otopljenog snijega na planini teče niz ivicu planine koja se zove El Kapitan, formirajući privremene Horsetail vodopade, prenose Nezavisne.

Vodopad je sam po sebi prilično zadivljujuć prizor, ali zaista oduzima dah tokom nekoliko dana u februaru, kada se, pod pravim uslovima, pretvara u zid vatre, gdje voda izgleda kao lava koja teče. Jozemajtski vodopad se smatra jednim od najvećih fenomena koji se mogu vidjeti u Jozemajt nacionalnom parku.  Ovaj spektakl privlači hiljade gledalaca svake godine, što je prisililo osoblje parka da usvoji nova pravila tokom februara.

Određeni dijelovi puta imaju restrikcije, zbog ogromnih gužvi u saobraćaju koje su postale problem u posljednjih nekoliko godina. Nažalost, mnogi koji otputuju u Jozemajt kako bi svjedočili ovom vodopadu iz prve ruke ne znaju da se ne pojavljuje svake godine. Kako bi se vatreni zid pojavio, određeni uslovi moraju biti prisutni u isto vrijeme, što se ne događa svake godine. Mora biti snijega na planini, temperatura mora biti dovoljno visoka da bi se snijeg otopio i stvorio vodopad. Nebo mora biti skoro savršeno vedro i čak i najmanja izmaglica može zaustaviti fenomen, dok sunce mora osvijetliti vodopad iz posebnog ugla.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.