Begić: Nepotrebno izbjegavati Kineze na ulicama, pokazati solidarnost
Ilustracija

Rizik od koronavirusa nizak, ali nije isključen

Begić: Nepotrebno izbjegavati Kineze na ulicama, pokazati solidarnost

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić kazao je da je rizik za opštu populaciju, kad je u pitanju koronavirus, nizak, ali da se on ne može isključiti.

Begić je u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG) rekao da je taj rizik prisutan u cijelom svijetu izvan Kine, te da postoje određene grupacije, odnosno određeni djelovi populacije koji su u nešto većem riziku.

"To su prije svega putnici u međunarodnom saobraćaju, a posebno oni koji putnici koji putuju u najpogođeniju pokrajinu Kine, a to je pokrajina Hubei. Za njih je rizik od obolijevanja veoma visok. Zato IJZ preporučuje odlaganje putovanja u pokrajinu Hubei i grad Vuha. Svi oni koji željeli da idu, bilo turistički, bilo poslovno, mi ih molimo da to putovanje odgode dok se stanje ne popravi", rekao je Begić.

Kad je riječ o ostaku Kine, mimo pokrajine Hibei, rizik nije toliko visok.

"Dakle, nije veoma visok, jeste visok, tako da generalna preporuka odlaganja putovanja u Kinu stoji", rekao je Begić, uz napomenu da Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ne preporučuje bilo kakvo ograničavanje roba ili usluga.

On je pojasnio da hrana apsolutno nema nikakve veze sa cijelom pričom oko koronavirusa, te da ona nije izvor.

"Posebno termički obrađena hrana koja čak ni teoretski ne može predstavljati izvor infekcije, tako da možemo biti mirni i nastaviti sa prehrambenim navikama vezano za Orijent, odnosno Daleki istok", kaže Begić za RTCG.

Apsolutno je nepotrebno izbjegavati Kineze na ulicama, već bi trebalo pokazati jednu vrstu solidarnosti sa kineskim narodom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.