Dinamične investicije za nastavak realizacije auto-puta
Foto: Ministarstvo saobraćaja

Agencija Moody's

Dinamične investicije za nastavak realizacije auto-puta

Predstavnici kreditne rejting agencije Moody's pokazali su interesovanje za nastavak realizacije projekta auto-puta Bar-Boljare, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, danas je predstavnicima Moody's-a, koji borave u Crnoj Gori u okviru redovne godišnje posjete, predstavio aktivnosti koje se u kontinuitetu sprovode kada je u pitanju projekat auto-puta.

Na sastanku je, kako su rekli iz Ministarstva, saopšteno da je u prošloj godini počela izrada Idejnog projekta, Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu za dionicu Mateševo - Andrijevica i studije opravdanosti za čitav autoput Bar-Boljare, uključujući cost-benefit analizu.

“Nastavljena je i izrada Idejnog projekta i Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu za dionicu Smokovac - Farmaci i za sve to su obezbijeđena bespovratna sredstva Investicionog okvira za Zapadni Balkan u ukupnom iznosu od 6,8 miliona EUR”, navodi se u saopštenju.

Ta dokumentacija bi trebala da bude završena do kraja godine.

Nurković je informisao prisutne o trenutnoj dinamici izvođenja radova na prioritetnoj dionici Smokovac - Uvač - Mateševo, konstatujući da je do sada urađeno više od 80 odsto radova i da ne postoje otvorena pitanja koja bi mogla drastično uticati na planiranu dinamiku.

“Kompleksnost terena i same trase, ali i građevinski zahtjevni objekti na ovoj dionici, bili su dodatan izazov, ali je kvalitet izvedenih radova prioritet kada govorimo o ovom kapitalnom i razvojnom projektu”, dodao je Nurković.

Kao posebno značajan efekat u dugom roku, kako je rekao, očekuje se podsticanje razvoja sjevernog regiona.

“Nastavak izgradnje autoputa doprinijeće smanjenu migracije stanovništa i povećanju stepena zaposlenosti u sjevernom dijelu Crne Gore, što bi posljedično trebalo pozivitno da utiče na demografska kretanja”, naveo je Nurković.

Preliminarna istraživanja, kako je saopšteno, pokazuju da bi preferirani model realizacije za ostale dionice autoputa Bar-Boljare mogao biti privatno - javno partnerstvo, odnosno blending model finansiranja, koji bi podrazumijevao kombinaciju bespovratnih sredstava evropskih fondova, kreditno zaduženje i sredstva državnog budžeta.

Osim o autoputu Bar – Boljare na današnjem sastanku bilo je riječi i o ulaganjima u željeznički sistem Crne Gore, postojeću nacionalnu mrežu puteva, ali i u oblast vazdušnog saobraćaja.

Nurković je, kada je riječ o državnim putevima, rekao da se u kontinuitetu godišnje ulažu značajna sredstva.

Rezulat investicija su poboljšane i modernizovane dionice magistralnih i regionalnih puteva duž čitave Crne Gore, izgrađene obilaznice, treće trake, bulevari, kosine i tuneli.

“Ovakva dinamika intezivnog ulaganja države u putnu infrastrukturu nastaviće se i u narednom periodu”, poručio je Nurković.

On je predstavnike Moody'sa upoznao sa značajnim investicijama države u modernizaciju i rekonstrukciju crnogorskih pruga.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.