Kurti: Spremnost srpske liste za saradnju i kolegijalnost
Aljbin Kurti

Sjednica vlade

Kurti: Spremnost srpske liste za saradnju i kolegijalnost

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da "vidi promjene" kada je Srpska lista u pitanju, koju su prištinski zvaničnici ranije često nazivali "produženom rukom Beograda". On je u intervjuu za KTV rekao da sada postoji spremnost za saradnju i kolegijalnost.

Kurti je istakao da kosovska vlada prvi put nema potpredsjednika vlade koji je Srbin, ali i da među političkim predstavnicima kosovskih Srba, sada "postoji spremnost za saradnju i kolegijalnost", prenosi Kossev.

Kao dokaz za to navodi da tokom sjednice vlade održane u srijedu predstavnici Srba za nijednu od osam tačaka nisu glasali protiv.

"Takse ukidam nakon uspostavljanja reciprociteta"

Govoreći o stavu SAD, koji je prenio izaslanik ove zemlje za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, da bi takse trebalo da budu ukinute što prije, bez uspostavljanja reciprociteta, Kurti kaže da ovaj zvaničnik "ima puno energije", ali i da "nije zlonamjeran".

Međutim, kaže i da su pitanja između Beograda i Prištine "malo osjetljiva", ali i da je "pokazao spremnost da ukine takse, nakon uspostavljanja principa reciprociteta".

"Ne isključujem referendum sa Albanijom"

Kada su u pitanju odnosi Kosova i Albanije, Kurti je kazao da ne isključuje referendum, ali da trenutno nema aspiracija da bude premijer svih Albanaca.

Objašnjavajući svoj stav prema zastavi Kosova, Kurti je kazao da je prihvatio trenutnu zastavu, ali i da nikada nije krio želju da je promjeni.

"Prihvatio sam ovu zastavu. Velika promjena se dogodila 2010. godine. Još mnogo toga trebalo bi da uradimo, a da li bih želio da imam drugačiju zastavu, odgovor je da", kazao je Kurti.

On tvrdi da Kosovu "nije potrebna nezavisnost samo na papiru".

"Od 2006. upozoravamo da nam ne treba nezavisnost samo na papiru. Rekao sam da i Vojvodina ima zastavu, ali to ne znači da ste država. Kada je postavljena kosovska zastava vođeni su idejom veće nezavisnosti od Albanije nego od Srbije. Tokom našeg mandata postojaće državna komisija koja će imati sastanke u Prištini i u Tirani. Ne isključujemo referendum ako se jednoga dana približimo", rekao je Kurti.

Iako ne isključuje referendum sa Albanijom, premijer Kosova navodi da trenutno "nema težnju da bude premijer svih Albanaca".

Kada je riječ o najavi o uvođenju "obaveznog vojnog roka", a koja je našla mjesto i u programu koji je Kurti pročitao pred poslanicima na sjednici na kojoj je izglasana nova vlada, kaže da će biti urađena studija na osnovu koje bi se uveo vojni rok.

Odbija da prima platu od 3.000 eura

Govoreći o jučerašnjoj odluci nove vlade o smanjenju plata kosovske izvršne vlasti Kurti je rekao da odbija da prima platu od 3.000 eura.

"Ja nikako ne mogu da dobijem platu od 2.950 eura i da odem kući. To nije primjereno jednoj siromašnoj zemlji", poručio je Kurti.

On je naveo da smanjenje plata u kabinetima ima više unutrašnji, etički efekat, a manje finansijski, prenosi Kossev.

Mini Šengen - pokušaj Srbije da stvori četvrtu Jugoslaviju

Kurti je za RTK, osim odnosa Prištine i Beograda, između ostalog, govorio i o odnosima zvaničnog Beograda sa Tiranom, koji su naišli na kritike kosovskih zvaničnika nakon što je pokrenuta ideja o "mini Šengenu".

Kurti tu ideju vidi kao namjeru Srbije da stvori četvrtu Jugoslaviju.

"Moram biti iskren, stvaranje mini Šengena nije realnost, već je više ideja. Balkanski mini Šengen ima svoju opasnost, rekao sam da predstavlja četvrtu Jugoslaviju koju Srbija voli, to je namjera Beograda", poručio je Kurti još jednom.

Iako mu se protivi, Kurti nije isključio mogućnost da prisustvuje narednom sastanku na kojem bi se razgovaralo o realizaciji ideje o "mini Šengenu", ali i kaže da je malo vjerovatno da bi do toga došlo.

"Nije mudro reći da ne prihvatam, ali to ne znači da sam se radikalno promjenio", poručio je kosovski premijer, ali i naglasio da od prva tri sastanka "nije vidio mnogo".

Tokom nedavne posjete Tirani, Kurti je u susretu sa albanskim premijerom Edijem Ramom predložio alternativnu ideju - "albanski marko Šengen". Kako je objasnio, on podrazumijeva sveobuhvatnu albansku liberalizaciju i može se brzo implementirati.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.