Privremeno blokirana imovina vrijedna više od 3.730.000 eura
SDT

U 2019.

Privremeno blokirana imovina vrijedna više od 3.730.000 eura

U protekloj godini pokrenute su finansijske istrage u 15 predmeta protiv 207 osoba i 152 preduzeća, a privremeno je blokirana imovina vrijedna više od 3.730.000 eura, piše Pobjeda.

"Radi očuvanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću i radi mogućeg naknadnog oduzimanja te imovinske koristi, Specijalno državno tužilaštvo je podnijelo Višem sudu u Podgorici predloge za određivanje privremene mjere obezbjeđenja zabrane raspolaganja, korišćenja nepokretnosti i privremeno oduzimanje pokretne imovine (zapljenu) u 6 predmeta", navodi se u godišnjem izvještaju Specijalnog državnog tužilaštva.

Blokirana imovina

Ovi predlozi su usvojeni od suda, a odnose se na stambene prostore, hotele, poslovne prostore, dvorište, podrum, garaže, zemljište 121.434 m2 , hartije od vrijednosti odnosno 138.719.016 akcija. Privremeno je blokirano 3.536.492 eura na računima firmi, dok je blokirano 198.000 eura na računima više osoba.

U postupku pred sudom trajno je oduzet stan Miloša Marovića površine 193 metra kvadratna, čija vrijednost iznosi oko 300.000 eura.

U izvještaju je navedeno da je Specijalno drzavno tužilastvo podiglo optužnice protiv 148 osoba od kojih se 91 tereti za krivična djela organizovanog kriminala, 37 za djela visoke korupcije, devet za pranje novca i 10 osoba za ostala krivična djela, dok je protiv jedne osobe podignut optužni predlog zbog krivičnog djela visoke korupcije (zloupotreba službenog položaja iz čl. 416 KZ CG).

"Uz neriješena optuženja iz ranijeg perioda protiv 184 izvršioca krivičnih djela (104 za organizovani kriminal, 53 za visoku korupciju, 12 za pranje novca, jedni za krivicno djelo ratni zločin, pet za krivično djelo terorizma i 9 za ostala krivična djela), u izvještajnom periodu je kod suda bilo u radu optuženja protiv ukupno 332 osoba", navodi se u izvještaju.

Pojašnjavaju da je u odnosu na 2018. godinu kada je bilo 250 optuženja, zabilježen rast optuženja od 32,80 odsto.

"U postupku kontrole i potvrđivanja optužnice, sud je donio rješenja kojim se optužnice protiv 110 učinilaca krivičnih djela potvrđuju, dok je protiv 37 osoba vratio na dopunu istrage ili otklanjanje nedostataka, koje su specijalni tužioci nakon sprovedenog postupka dostavili sudu na dalji postupak", navodi se u izještaju ovog tužilaštva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.