Stoltenberg: NATO želi da izbjegne skupu trku u naoružanju sa Rusijom
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar za smanjenje tenzija

Stoltenberg: NATO želi da izbjegne skupu trku u naoružanju sa Rusijom

NATO želi da izbjegne skupu trku u naoružanju sa Rusijom i to zahtjeva razvoj novih mjera za kontrolu naoružanja, posebno nove generacije raketa, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg je rekao da žele da spriječe ili izbjegnu trku u naoružanju i zato će vidjeti šta još mogu da učine u vezi sa kontrolom naoružanja. Istakao je da bi nova trka u naoružanju bila i opasna i veoma skupa.

Žali, kaže, zbog propasti Sporazuma o kontroli raketa srednjeg i kratkog dometa.

"Radićemo na novim efikasnim mjerama za kontrolu naoružanja, jer je to najbolji način da se smanje tenzije", dodao je generalni sekretar NATO-a.

Napominje da NATO, međutim, radi na svojim vojnim kapacitetima, konvencionalnim i nuklearnim, kako bi Alijansa mogla da obezbjedi odvraćanje čak i bez Sporazuma o kontroli raketa kratkog i srednjeg dometa.

Sredinom prošle godine ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim Moskva napušta sporazum sa SAD o nuklearnim i konvencionalnim balističkim raketama srednjeg dometa.

Zakonom koji je Putin potpisao suspenduje se učešće Moskve u sporazumu potpisanom pred kraj hladnoratovske ere.

Sporazum – temelj evropske bezbjednosti

Putin je povlačenje Rusije iz sporazuma najavio u februaru 2019. godine posle iznenadne odluke Vašingtona da se povuče iz ugovora o kontroli nuklearnih i konvencionalnih balističkih raketa srednjeg dometa (INF).

Trampova administracija još oktobra 2018. je najavila suspenziju sporazuma, koji je važio za temelj evropske bezbjednosti od kada je stupio na snagu 1987. godine.

Moskva je potom najavila "recipročni odgovor" na najave iz Vašingtona.

Kada je potpisan, Sporazum o zabrani nuklearnih i konevncionalnih raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) predstavljao je prekretnicu u Hladnom ratu - njime su se Moskva i Vašington obavezali da zaustave trku u naoružanju, da unište balističke projektile dometa od 500 do pet i po hiljada kilometara, kao i da zabrane postavljanje lansirnih rampi. 

Visoki zvaničnici američke administracije rekli su da je Rusija postavila više baterija krstarećih raketa širom zemlje i time prekršila sporazum. Naročito su istakli zapad Rusije odakle, kako tvrde, može da dejstvuje po ključnim ciljevima u Evropi.

S druge strane, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova navela je da je Vašington napravio veliku grešku, kojom satjeruje sebe u ćošak.

 

Izvor: TANJUG,RT,RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.