Senat Italije ukinuo imunitet Mateu Salviniju
Mateo Salvini

Put ka suđenju

Senat Italije ukinuo imunitet Mateu Salviniju

Italijanski senatori glasali su za ukidanje imuniteta krajnje desničarskom vođi Mateu Salviniju, otvarajući put potencijalnom suđenju, koje bi moglo da znači kraj njegove karijere zbog optužbi da je prošle godine zadržao migrante na moru.

Odluka Senata omogućiće sudijama na Siciliji da podignu optužnicu protiv Salvinija jer je odbio da dozvoli grupi migranata da pristane u Italiji prošlog jula, dok je čekao da se druge evropske države slože da ih prime, navodi Rojters.

Salvini, koji je u to vrijeme obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova, mogao bi se na kraju suočiti sa zatvorskom kaznom do 15 godina ako bude proglašen krivim na kraju pravnog postupka, koji obično traje godinama.

S obzirom da je znao da će glasanje u parlamentu gotovo sigurno biti protiv njega, Salvini je želio da izvuče politički kapital iz slučaja prikazujući se kao branilac italijanskih nacionalnih interesa, navela je britanska novinska agencija.

"Odlučio sam protiv svojih interesa da idem na sud i oslonim se na nepristrasnost sudstva. Za razliku od drugih koji bježe, ja ne bježim i smireno ću čekati presudu, prvo suda, a potom i italijanskog naroda kada bude glasao", rekao je Salvini novinarima.

Rojters ističe da je tokom 14 mjeseci na mjestu ministra unutrašnjih poslova Salvini neprestano sprječavao ulazak migranata u Italiju i ometao aktivnosti spasilačkih brodova, prijeteći humanitarnim organizacijama kaznama i pokušavajući da natjera druge evropske zemlje da prihvate migrante.

Ministarski sud u Palermu preporučio je prošle nedjelje da se Salviniju sudi zato što u avgustu prošle godine, dok je bio ministar unutrašnjih poslova, nije dozvolio iskrcavanje migranata sa humanitarnog broda "Raširene ruke".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.