Pogledajte šta se dešava sa vašim tijelom ako jedete svaki dan ovu superhranu
Ilustracija

Deset stvari

Pogledajte šta se dešava sa vašim tijelom ako jedete svaki dan ovu superhranu

Iako se o važnosti čia sjemena znalo još za vrijeme drevnih naroda, Maja i Asteka, savremeni svijet je tek nedavno priznao ova sjemena kao superhranu.

Ova sitna sjemenka je bogata hranljivim materijama i zahvaljujući neutralnom ukusu može se dodati u bilo koje jelo. Odlučili smo da vam otkrijemo koje pogodnosti čia sjemenke donose organizmu.

1. Održavaju zdravlje kostiju

Čia sjemenke su bogate različitim mineralima koji su dobri za zdravlje kostiju, a naročito kalcijumom. Samo 25 grama čija sjemenki sadrži 157 miligrama kalcijuma, što je veća količina kalcijuma nego u 100 mililitara mlijeka.

2. Održavaju zdravlje zuba

Kalcijum ima glavnu ulogu da štiti kosti, a pomaže i da zubi ostanu zdravi. Glavni sastojak koji se nalazi u sjemenkama je bor, koji stimuliše razgradnju magnezijuma, fosfora i mangana, potrebnih za rast jakih zuba.

3. Smanjuju rizik od dijabetesa

Nezasićene masti, vlakna i proteini poznati su kao dobri regulatori nivoa šećera u krvi. Ministarstvo poljoprivrede u SAD smatra da su čija sjemenke jedna od najkorisnijih namirnica koje možete da koristite u liječenju dijabetesa.

4. Sprječavaju nastanak zatvora

Čija sjemenke su bogate vlaknima, što doprinosi poboljšanju varenja. Staviše, zahvaljujući nerastvorljivim vlaknima koja sadrže, sjemenke se pretvaraju u gel kada dođu u kontakt sa vodom. Ova supstanca poboljšava rad crijeva i na taj način sprječava zatvor.

5. Ubrzavaju metabolizam

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina B ubrzavaju metabolizam. Bogate omega-6 (masnim kisjelinama), čija sjemenke pomažu tijelu da apsorbuje razne vitamine rastvorljive u mastima, koji doprinose gubljenju kilograma.

6. Pomažu poboljšanju sna

Serotonin i melatonin su dva hormona koja su odgovorna za dobar san. Proizvodi ih triptofan (aminokisjelina), a pošto čija sjemenke sadrže triptofan, oni pospješuju bolji san i opuštanje.

7. Održavaju zdravlje srca

Omega-3 i omega-6 koje sadrže čija sjemenke smanjuju nivo holesterola u krvi, te smanjuju krvni pritisak i upalu. Sve ovo doprinosi boljem zdravlju srca.

8. Povećavaju energiju

B vitamini, gvožđe, cink i magnezijum u čija sjemenkama vam pomažu da pojačate energiju. Samo dodajte ove sjemenke u svoj smuti napitak i uživajte u danu punom energije.

9. Usporavaju starenje

Budući da sadrže veliku količinu antioksidanasa, čija sjemenke pomažu bržem oporavku kože, kao i sprječavanju oštećenja. Pored toga, vitamin E koji sadrže doprinosi usporavanju starenja.

10. Stimulišu gubitak kilaže

Vlakna u čija sjemenkama ljudima pružaju duži osjećaj sitosti. To doprinosi smanjenju apetita i gubitku težine. Uz to, ove sjemenke se šire kada apsorbuju vodu, što doprinosi smanjenju apetita. Samo dodajte jednu ili dvije kašike sirovih čija sjemenki u čašu vode, dobro promiješajte i popijte ih brzo. Čija sjemenke su takođe sposobne da sagorijevaju masti u stomaku.

Da li jedete ove sjemenke i znate li još neku superhranu koja koristi vašem zdravlju kao što to čini čija? 

Izvor: Bright Side

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.