Šehović: Izabrano idejno rješenje škole u Tološima
Foto: Ministarstvo prosvjete

Najveći osnovnoškolski objekat u Crnoj Gori

Šehović: Izabrano idejno rješenje škole u Tološima

Žiri za izbor idejnog rješenja nove osnovne škole u Tološima završio je vrednovanje pristiglih 11 prijava i većinom glasova odlučio da nagrada za najbolje idejno rješenje Škole bude dodijeljena autorskom timu u sastavu: Ivan Jovićević, Dušan Đurović i Mina Gutović. Nagrada iznosi 14 000 eura, a u narednim mjesecima radiće se na izradi glavnog projekta Škole, a potom i raspisivanju tendera za izgradnju, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

"Objekat će biti kapaciteta za oko 1 200 djece, površine preko 5 000 m2, a imaće i salu za fizičko vaspitanje površine oko 1 500 m2 sa 360 mjesta na tribinama. Dakle, školski objekat biće ukupne površine gotovo 7 000 m2, a biće vrijedan preko 7 miliona eura", rekao je ministar prosvjete dr Damir Šehović.

On je kazao da je riječ ne samo o najvećem osnovnoškolskom objektu u Crnoj Gori već, nadamo se, i jednom od najljepših.

"Zahvaljujući punoj posvećenosti Ministarstva prosvjete i Vlade u cjelini, najzad smo ušli u fazu realizacije, te ćemo efikasno raditi na Glavnom projektu, kako bismo bili u prilici da što prije raspišemo tender za izgradnju“, zaključio je ministar.

render4

"Što se samog školskog objekta tiče, planirano je 15 matičnih učionica za đake mlađih razreda, 5 predmetnih i pet specijalizovanih učionica, informatička učionica, kao i fiskulturna sala i drugo.Takođe, na Konkursu su ponuđene i ideje za fazu II ove škole, ukoliko se nekad u budućnosti otvori potreba za daljim širenjem kapaciteta. Druga faza podrazumijeva još skoro 2 000 m2. Žiri je procijenio da je prvonagrađeni rad je, u najvećoj mjeri, kvalitetno ispunio programski zadatak, da je objekat Škole i sale adekvatno pozicioniran na parceli, ali i da ga je u određenim segmentima potrebno doraditi. Arhitektonski sklop je ocijenjen kompaktnim i racionalnim, a objekat je projektovan po principima energetske efikasnosti", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Osim prvonagrađenog rada, druga nagrada dodijeljena je timu u sastavu: Rifat Alihodžić, Branko Rabrenović, Selma Bulić i Elvira Muzurović. Treća nagrada dodijeljena je timu u sastavu: Nađa Pejović i Nina Ćulfić.

render5

Dva dodatna rada su otkupljena, a pripadaju autorskim timovima: Branislav Gregović, Mladen Obrenović, Mina Kostić i Petar Ćulafić, te Aleksandar Ašanin, Ivan Asanović, Filip Radojević i Rade Živković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.