Njemačka i Amerika decenijama prisluškivale više od stotinu zemalja svijeta
Ilustracija

Imali pomoć švajcarske firme za tehnologiju

Njemačka i Amerika decenijama prisluškivale više od stotinu zemalja svijeta

Njemačka obavještajna služba (BND) i američka CIA su decenijama špijunirale više stotine zemalja, a među njima je i Austrija, prenose austrijski mediji.

Uz pomoć švajcarske firme za tehnologiju šifrovanja uspeli su da državama prodaju manipulisanu tehnologiju i tako prisluškuju navodno sigurnu komunikaciju, prenosi Tanjug.

Njemačka televizija ZDF uz pomoć američkih i švajcarskih medija imala je uvid u do sada neobjavljene dokumente koji obuhvataju operacije BND i CIA u periodu od 1970. do 1993. godine.

"Diplomatska i vojna komunikacija brojnih zemalja Trećeg svijeta, ali i evropskih država mogla je biti praćena", navodi se u toj dokumentaciji, i operacija "Rubikon" se u njoj ocjenjuje kao jedan od najuspješnijih obavještajnih poduhvata u poslijeratnom periodu.

BND i CIA su od 1970. godine bili vlasnici švajcarske firme "Kripto AG", koja proizvodi tehniku za navodno bezbjednu komunikaciju, a klijenti nisu znali da su dvije obavještajne službe manipulisale proizvod koji je prodavala ova kompanija.

Najveći korisnik manipulisane tehnologije za šifrovanje komunikacije bila je Saudijska Arabija, ali i Iran.

Decenijama su BND I CIA mogli da "prisluškuju" komunikaciju iranskog rukovodstva, tako i za vrijeme talačke krize u američkoj ambasadi u Teheranu 1979. godine.

Dokumenti pokazuju da su BND i CIA veoma rano bili informisani o svrgavanju nekadašnjeg predsjednika Čilea Salvadora Alijendea, kao i o kršenju ljudskih prava vojne vlasti u Argentini.

Prosleđivanje komunikacije argentinske mornarice su 1982. godine pomogle Velikoj Britaniji u brzoj pobjedi u ratu oko Foklandskih ostrva.

BND nije želio da se izjasni na upit ZDF o novim saznanjima, a raniji ministar nadležan za obavještajnu službu Bernd Šmidbauer potvrdio je ovu obavještajnu operaciju.

"Operacija Rubikon je sigurno doprinijela da svijet bude bezbjedniji", kazao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.