Odnosi Crne Gore i Turske bilježe konstantan napredak
Čavušoglu i Darmanović

Darmanović i Čavušoglu na zajedničkom sastanku

Odnosi Crne Gore i Turske bilježe konstantan napredak

Odnose Crne Gore i Republike Turske karakteriše kontinuiran napredak na svim poljima, savezništvo i intenzivan politički dijalog, ocijenjeno je na sastanku ministara vanjskih poslova Crne Gore i Turske, Srđana Darmanovića i Mevluta Čavušoglua, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da posjeta ministra Čavušoglua Crnoj Gori predstavlja snažan podsticaj za unapređenje saradnje između dvije zemlje, koje su prethodne godine obilježile važan jubilej – 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

„O značaju veza između Crne Gore i Turske svjedoči i nedavno otvaranje Generalnog konzulata Crne Gore u Istanbulu, ali i odluka Turske da otvori Konzulat na čelu sa počasnim konzulom u Bijelom Polju“, rekao je Darmanović.

On je naročito pozdravio sveobuhvatnu interresornu saradnju koju na mnogobrojnim poljima ostvaruju naše dvije države, ukazujući na prostor za njeno dalje intenziviranje.

Čavušoglu, osvrnuvši se na prijateljske i partnerske odnose Crne Gore i Turske, ocijenio je da su oni dodatno učvršćeni saradnjom u okviru NATO-a, te da ih karakteriše i dinamična ekonomska saradnja, ali i povećanje robne razmjene i direktnih investicija.

49519676953abba9df326o

Foto: Vlada CG

On je, pored frekventnijih posjeta na najvišem nivou, takođe, pozdravio i važnost intenzivnih političkih konsultacija.

"Kako je zajednički ocijenjeno, brojne turske kompanije su prepoznale privredne potencijale Crne Gore, te je potrebno nastaviti ekonomski zamah, imajući u vidu interesovanje turskih investitora za ulaganja u oblastima aerodromskog menadžmenta, hotelijerstva, pomorstva, zdravstva, tekstila i drvne industrije. Sagovornici su razmotrili i pitanje realizacije biznis foruma u narednim mjesecima, a obostrano je konstatovano da postoje brojni potencijali za dalje intenziviranje saradnje i u domenima trgovine, energetike, poljoprivrede, zaštite životne sredine, preduzetništva, obrazovanja, sporta, kulture i odbrane. Tome će, svakako, doprinijeti kvalitetna ugovorna baza između dvije države koja predstavlja dobru osnovu za realizaciju projekata od obostranog interesa", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Tokom zvanične posjete, ministri vanjskih poslova Crne Gore i Turske potpisali su Sporazum o pružanju konzularne pomoći i Sporazum o obavljanju plaćene djelatnosti izdržavanih članova porodica diplomatskog i konzularnog predstavništva.

Pozdravljena je saradnja u okviru regionalnih mehanizama, kao i u multilateralnim okvirima.

"Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim zbivanjima na unutrašnjoj i spoljnopolitičkoj sceni, kao i odnosima sa susjedima, te naglasili da je, uprkos brojnim izazovima, važno sačuvati mir i stabilnost u regionima kojima pripadamo", zaključuje se u saopštenju Ministarstva.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.