Janović: Zajedno do veće zaštite djece i mladih na internetu
Nikola Janović

Janović: Zajedno do veće zaštite djece i mladih na internetu

Ministar sporta i mladih, Nikola Janović i ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, otvorili su konferenciju „Zajedno za bezbjedniji internet“.

Janović je istakao da edukacija o sajber bezbjednosti treba da bude ključni faktor u zaštiti djece i omladine.

"Neophodno je da državne institucije, u saradnji sa svim relevantnim subjektima, uključujući mlade i njihove roditelje i staratelje, ulože maksimalne napore u oblasti digitalnog opismenjavanja i upoznavanja mladih sa rizicima i izazovima internet komunikacije. Upravo smo iz tog razloga nedavno potpisali Sporazum o saradnji i dogovorili da zajedno radimo na edukaciji i predstavljanju dobrih i loših strana interneta, umrežavanja u društvene mreže, u namjeri da u narednom periodu imamo bolje rezultate u ovoj oblasti“, istakao je Janović.

Ministarka1

Pribilović

Pribilović je istakla da današnja generacija raste i razvija se na internetu i da je često na društvenim mrežama.

"Treba da budete svjesni da svijet društvenih mreža nije realna slika stvarnosti i da baš niko nema pravo da vas ugrožava na ovim platformama. Da boravak u sajber prostoru treba da bude prilika za vaše usavršanje, za bržu i jednostavniju komunikaciju sa svijetom, a ne da bude mjesto na kojem se ne osjećate sigurno i kao kod kuće. A upravo je to cilj kampanje koju smo pokrenuli da zajedno radimo na tome da internet bude bezbjednije mjesto i za vas. Želim da znate da naš CIRT - Direkcija za informatičku bezbjednost i odgovor na kompjuterske incidente u okviru Ministarstva javne uprave, svakodnevno prima prijave incidenata raznih oblika i vrši evidenciju prijavljenih“, kazala je Pribilović.

Ministarstvo sporta i mladih će, kako je saopšteno u saradnji sa ostalim institucijama koje su potpisnici Sporazuma o saradnji u realizaciji edukativne kampanje “Digitalna pismenost i zaštita djece i mladih na internetu”, nastojati da u narednom periodu osigura podršku mladima i njihovim roditeljima sa ciljem suzbijanja nasilja i zloupotreba putem interneta.

„Nastojaćemo da, kroz planirane aktivnosti, utičemo na razvijanje kritičkog mišljenja kod mladih i osiguramo njihovo aktivno uključivanje u inicijative povećanja sigurnosti na internetu. Očekujem da nakon ovih edukacija, koje će se održati u svim našim gradovima, mladi budu bolje obučeni za korišćenje i komunikaciju na društvenim mrežama“, naglasio je Janović.

U okviru događaja je takođe organizovana i panel diskusija „Zajedno za bezbjedniji intenet - Šta je do nas“ na kojoj su učestvovali Ana Minevski, ispred Ministarstva javne uprave, Jakša Backović ispred Uprave policije, kao i Radoje Cerović, psiholog i poslovni konsultant i predstavnica Unije srednjoškolaca, Indira Količić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.