KCCG: Prošle godine urađeno 356 operacija na otvorenom srcu, od čega je 27 hitnih
Foto: MINA

Klinika za bolesti srca

KCCG: Prošle godine urađeno 356 operacija na otvorenom srcu, od čega je 27 hitnih

Na Klinici za bolesti srca Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), prošle godine, urađeno je 356 operacija na otvorenom srcu, od čega je 27 hitnih, saopšteno je na predstavljanju rezultata te klinike.

Direktor KCCG, Jevto Eraković, je rekao da organizaciona struktura i odgovornost 190 zaposlenih, funkcionišu na profesionalan način.

Kako je kazao, u narednom periodu, dva puta mjesečno, prezentovaće se rezultati svih klinika KCCG-a, na stručnom kolegijumu direktora svih organizacionih jedinica.

Prema njegovim riječima, rad Klinike za bolesti srca je dobar, što pokazuju veliko smanjenje liste čekanje za sve operativne i druge dijagnostičko terapsijske koje se izvode u KCCG.

„Na osnovu anketa, koje se sprovode na pacijetima KCCG kojih ima oko šest hiljada, pokazalo se da za ljekara i za kompletno osoblje imaju samo pohvale“, istakao je Eraković.

Direktor Klinike za bolesti srca, Nebojša Bulatović kazao je da na Klinici radi 190 radnika, od čega su 42 ljekara i 125 medicinskih tehničara.

„Od 2003. godine do kraja prošle godine izvedeno je pet hiljada operacija na otvorenom srcu“, rekao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, u posljednjim godina prateći savremene tokove, nastajali su da uvedu nove dijagnostičke i terapsijske procedure.

„U oblasti neinvazivne kardiologije u poslednjih nekolika godina su implementirana transezofagealni ulatrzvuk srca, stres eho test, dobutamisnski test, adenozinski test, ergospirometrija, kao i NMR srca koja je implementirana nabavkom novog aparata za magnetnu rezonancu“, rekao je Bulatović.

On je naveo da kada su u pitanju urođene srčane mane koje su najkomplikovanije za hiruška rješavana, imaju odličnu saradnju sa klinikom u Milanu.

„Njihov vodeći kardiohirurg je konsultant KCCG i dolazi i operiše sa crnogorskim kardiohirurzima. Dva takava slučaja su operisana uspješno u KCCG-u ove godine“, rekao je Bulatović.

On je naveo da su nabavkom savremenog andioganskog aparata, dva ultrazvučna, mašine za vantjelesni krvotok, osvježeni uslovi rad i osigurani bilji rezultati.

„Nabavkom novog andiografskog aparata povećan je broj intervencija iz oblasti kardiologije, neurologije, neohirurgije i vaskularne hirurgije“, dodao je Bulatović.

U centru za kardihirurgiju, kako je naveo, koji je projektovan za 300 operacije godišnje, radi se prosječno 350 operacije.

„Prošle godine je izvršeno 356 operacija, od kojih su 27 hitne“, kazao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, u Centru za kardiologiju je prošle godine hospitalizovano 5.752 pacijenta, a ambultnom dijelu i u kardiološkim ambulantama pregledano je 18.630.

Govoreći o listi čekanja, Bulatović je rekao da su uspjeli da ih smanje.

„Liste za kardiohirurgiju se ažuriraju jednom mjesečno i zadnja je bila 31. januara. Ona pokazuje da ima 26 pacijenata koji čekaju tri do četiri mjeseca, a hitnu kardiohirušku operaciju čeka 87 pacijenata. Perid čekanja je od 30 do 45 dana“, istakao je Bulatović.

 

Izvor: MINA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.