Carine sa EU neizbježne
Foto: Twitter

Britanska vlada upozorila

Carine sa EU neizbježne

Britanska vlada upozorila je juče kompanije koje izvoze u EU da treba da se pripreme na to da je "neizbježno" vraćanje carinskih kontrola na granicama.

London planira ponovo da uvede kontrole za uzvoz robe porijeklom iz EU na granicama poslije prelaznog perioda koji se završava 31. decembra, navodi se u saopštenju britanske vlade.

Velika Britanija će od 2021. biti "izvan jedinstvenog tržišta i carinske unije i treba da bude spremna za carinske procedure i kontrole koje neizbježno slijede", rekao je Majkl Gouv, jedan od ministara u vladi premijera Borisa Džonsona.

Britanija se obavezala da će primjenjivati pravila Unije tokom prelaznog perioda od 11 mjeseci do kraja godine poslije zvaničnog izlaska iz EU 31. januara. U tom periodu dvije strane treba da postignu dogovor o budućim odnosima, posebno trgovinskim.

Uvoz i izvoz iz EU neće imati preferencijalni tretman već će biti potvrgnut istim kontrolama kao za robu iz ostatka svijeta, dodao je Gouv.

On je dodao da EU takođe obavlja kontrole robe koja ulazi na njenu teritoriju.

Ekonomisti većinom predviđaju vrlo negativan uticaj na britansku privrednu aktivnost ukoliko se izlazak iz EU ne završi zadovoljavajućim sporazumom o slobodnoj trgovini, i bude de fakto takozvani tvrdi Bregzit, bez sporazuma.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.